Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 12/09/16 uwzględniając wszystkie działy

  1. PIERNIKI Składniki: - 5 jaj - 0,5 kg cukru - 1,5 kg mąki - 0,5 kg miodu - 0,5 kg tłuszczu - 0,5 łyżki sody - 1 proszek do pieczenia - 5 dkg kakao - 5 dkg przyprawy do pierników - zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce) Wykonanie: Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor. Resztę cukru ubić z 5 jajkami. Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować). Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka. Wszysto dobrze wyrobić. Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni. Na drugi dzień kładę do puszek.Pierniki zawsze lukruję. Wałkuję ciut grubiej(5 mm),a podczas pieczenia pilnuję sprawdzam. Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem,gdy leciutko się ugina jest ok.
    1 punkt
  2. Obiecałam że podam przepis to podaję. :evil: PIERNICZKI Składniki: * 3 jajka * 250 gram cukru * 250 g miodu * 250 g Margaryny (ja dałam Kasię) * 750 gram mąki * 1 łyżeczkę sody lub amoniaku * 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. * 2 łyżki kakao * 1 opakowanie przyprawy do piernika DO DZIEŁA: Połowę cukru, margarynę i miód go garnka rozpuścić i chwilę pogotować (ostudzić!!!!!!) Jajka ubić z drugą połową cukru. Do miski przesypać przez sito : mąkę, proszek i amoniak, przyprawę i kakao(zamieszać). Dodać ostudzoną masę i ubite jajka.Wyrobić dokładnie. Na tydzień w chłodne miejsce odłożyć żeby ciasto dojrzało i wszystko się ładnie przegryzło. Polecam przepis jest wypróbowany już w tamtym roku i jestem z niego zadowolona pierniki były miękkie nawet po paru tygodniach (oczywiście zapuszkowane). Pozdrawiam
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.