Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 08.12.2010 uwzględniając wszystkie działy

  1. Halinko śliczne-super masz Halinko foremki te z mikołajem,gwiazdą betlejemską :)
    1 punkt
  2. witam pierniczki piekne i pyszne bo jadlam pozdrawiam
    1 punkt
  3. Dodałam zdjęcie foremek.
    1 punkt
  4. Eluniu 26.11. w czwartek, będą również w sprzedaży formy, foremki do babeczek, mufinek i.t.d.
    1 punkt
  5. Witaj Elu! No to kochana, czas na zmianę... Pozdrawiam
    1 punkt
  6. andy8 z 1kg wychodzi sporo piernikow, sa bardzo lekkie i smakuja jak katarzynki. Halinko, wyprobuj, wyprobuj....u mnie juz sie prawie kończa wiec upieke następną porcje . Pozdrawiam
    1 punkt
  7. Halinko tą razą zrobię pierniki z Twojego przepisu. Pierniki bardzo ładne, zaletą jest że można wcześniej upiec, zdjęcia dodam. Dziękuję za dodany wypróbowany przepis. Pozdrawiam
    1 punkt
  8. Halinko ale cudne z 1 kg mąki chyba sporo wyszło?
    -1 punktów
  9. Halinko dziękuję za odp :D
    -1 punktów
  10. Halinko a kiedy będą w Lidlu....
    -1 punktów
  11. Halinko ja nie przeczytałam odpowiedzi wczoraj i jak dziś pojechałam do miasta do lekarza to wstąpiłam,ale nie było w L IDLU-teraz pojadę w środę ale jak będą dopiero w czwartek to nie mam po co iść. Dziękuję jednak za pomoc i pa.
    -1 punktów
  12. Halinko zaczynam piec pierniki. Pozdrawiam Dodaję upieczone, cały czas jeszcze piekę, wychodzi ich dużo. Stwierdzono że są bardzo dobre, dziękuję za przepis i ocena najwyższa.
    -1 punktów
  13. Ja juz pokusilam sie na wyprobowanie tego przepisu na pierniczki ,choc do swiat jeszcze troszke czasu. Musze przyznac ze są bardzo miekkie i smaczne. Wyśmienite pierniczki rozkosznie mięciutkie, puchate, delikatne słowem... rozpływające się w ustach :) Składniki: - 1 kg mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru (dałam mniej) - 3 łyżki kakao - 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany - 3 łyżeczki sody - 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników - 1 kostka masła/margaryny (250 g) - 1 słoik miodu (400 g) miód sztuczny Dzień przed pieczeniem: Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180?C przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, są mięciutkie znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami); przechowywać w szczelnym pojemniku. Po dwóch tygodniach ,pierniczki możemy polać czekoladą , polewą czekoladową lub lukrem.
    -1 punktów
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.