Nie robiłam w occie ryb morskich. W occie robię na słodko- kwaśno świeże śledzie, względnie leszcze. Nie mam proporcji, robię je mniej kwaśne, bo ja i moja rodzina lubimy łagodniejsze. Przygotowuje je w nastepujacy sposób:
Ryby smażę na oleju, przekładam je do większej miski, na pozostałym oleju smażę cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli. Następnie wlewam wodę, dodaję ocet 10%, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i cukier. To wszystko gotuję 5 min. i zalewam ryby. Ryby dopiero są smaczne jak postoją 2-3 dni w lodówce, a nawet trochę dłużej. Jezeli w ten sposób przyrządzone ryby chce podać na obiad to smażę cebulę tak samo jak podałam wyżej, dodaję małą ilość mąki i robię delikatną zasmażkę, wlewam wodę, i dodaję wszystkie składniki które podałam na początku, w tym przypadku tylko zagotowuję i zalewam.
ina12