Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 07.08.2012 uwzględniając wszystkie działy

  1. Przepis dostałam od sąsiadki mojej cioci z Podlasia :) -2 1/2 kg.oczyszczonej cukinii,lub ogórków -7 szk.wody -3 szk.cukru -1 1/2 łyżki stołowej soli -1 opakowanie przyprawy curry -1 1/2 szk.octu 10% -3 cebule średnie -liście selera -gorczyca Wszystkie składniki zalewy gotujemy i zostawiamy do ostygnięcia...w między czasie oczyszczamy cukinię i kroimy ją w większą kostkę(jak jest młoda cukinia to nie trzeba obierać). Na dno słoika kładziemy 1cm plasterek cebuli,wsypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy...na to układamy kostki cukinii...na wierzch wciskamy listki selera i zalewamy ostygniętą zalewą. Pasteryzujemy 15min.
    1 punkt
  2. Najważniejsza zasada zamrażania: Raz zamrożonego produktu nie wolno powtórnie zamrażać !!! Grozi to poważnym zatruciem pokarmowym ... I tak nie należy zamrażać: --> śmietanki, - traci ona jednorodną konsystencję, --> jogurtu, kwaśnej śmietany i majonezu, --> żółtego sera (w dużym kawałku), będzie sie kruszył po rozmrożeniu, --> jajek na twardo, (a fuj!), --> surowe jajko w skorupce, --> rzodkwi, selera, cebuli, ziemniaków, --> butelek z gazowanymi napojami (chyba, że ktoś lubi eksplozje w lodówce ...),
    1 punkt
  3. Dla smakoszy ostrych marynat. 2,5 kg obranej i wypestkowanej cukini (młoda może być ze skórką) 4 łyżki soli 2 główki czosnku 3 płaskie łyżeczki chili 30 dag cukru 1,5 szklanki octu 10% olej Cukinię pokroić w dużą kostkę, posypać solą, wymieszać i odstawić na 2 godz. Odlać sok (nie odsączać na sicie), posypać chili i drobno posiekanym czosnkiem, wymieszać. Do każdego słoika wlać łyżeczkę od kawy oleju, włożyć cukinię. Zagotować ocet z cukrem i gorącym zalać cukinię. Pasteryzować 10 minut. Moja cukinia już na piwnicznej półce.
    1 punkt
  4. Dzięki Aniu :) za kolejny przepis do wypróbowania, jak tylko będę miała cukinie to z niego skorzystam :smile:
    1 punkt
  5. Ja mam zastrzeżenia tylko do żółtego sera, zamrażam go, zawsze mam w chłodziarce i jest super, przykrywam zmrożonym plasterkiem grzankę, myk do piekarnika i jest jak świeży, poza tym używam go do zapiekanek, tostów, naleśników...do wszystkiego :-)
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.