Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 14.06.2014 uwzględniając wszystkie działy

  1. Witam, nie wiem czy ten wątek był poruszany, jednakże zarejestrowałam się, ponieważ potrzebuje pomocy :smile: Jestem studentką i jak wiadomo szukam różnych sposobów na oszczędzanie. Tematem przewodnim są zamienniki ( oczywiście sprawdzone przez Was) w miarę mozliwości zdrowe ( jeśli chodzi o skład mało rożniace się od pierwotnego produktu ). Mam na myśli wszystko np. jogurty( jogobella mozna zamienic na..?), wody do picia (zywiec zdroj mozna zamienic na ...?), soki, majonezy, ketchupy, masło,olej, lody ( ostatnio jadłam swietne podroby magnum ale nie pamietam nazwy), losoś, słodycze,konserwy, pasztety, miesa, itd.... Z tego co wiem można rzeczywiscie trafic na podbne w skladzie zamienniki za nizsza cenę :smile: Prosze dzielcie się swoim doswiadczeniem. Aaaaa i chodzi mi o takie sklepy jak biedronka, tesco, polo itd :smile: Jeżeli pamiętacie mozecie podawać nazwy zamienników. Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ !!!!!!
    1 punkt
  2. Połączenie biszkoptu i kremu malinowego - wspaniały smak!! Składniki: 40 dag malin ( ewentualnie jedno opakowanie mrożonych owoców) 8 żółtek 4 białka 23 dag cukru 8 dag mąki pszennej 2 dag mąki ziemniaczanej 50 dag śmietany kremówki (36%) Przygotowanie: Jeżeli używamy mrożonych malin, należy je wyjąć odpowiednio wcześniej aby się rozmroziły. Jeżeli mamy świeże owoce, trzeba je umyć i odstawić ( na sitku lub durszlaku) do odsączenia. 8 żółtek i 5 dag cukru utrzeć mikserem na puszystą masę ( miksować należy ok. 10 minut). Następnie 4 białka i 5 dag cukru ubić na sztywna pianę ( ok. 5-7 minut). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać ze sobą. Do białek dodać masę z żółtek i dokładnie wymieszać, następnie dorzucić mąki i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą. Na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnie (najlepiej szerokim nożem). Piec w piekarniku około 8-10 minut w temperaturze 220 stopni. Kiedy biszkopt się upiecze, wyłożyć go na ściereczkę posypaną 3 dag cukru (najlepiej delikatnie przełożyć ciasto do góry nogami na ściereczkę i potem zdjąć papier na którym go piekliśmy). Następnie biszkopt przykryć mocno zwilżoną ściereczką i odstawić do wystygnięcia (ściereczka powinna być naprawdę wilgotna, aby ciasto nabrało elastyczności i nie było za suche). Kremówkę i 10 dag cukru ubić mikserem na sztywną masę. Część masy przełożyć do szprycy do dekoracji. Maliny rozgnieść widelcem ( zostawić ok.10 sztuk do przybrania), dodać do bitej śmietany i wymieszać. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na biszkopcie i zwinąć go w roladę (przy tej operacji ciasto może gdzieniegdzie popękać, jednak nie należy się tym przejmować, roladę trzeba zwinąć zdecydowanie, ale nie za ciasno). Następnie udekorować rozetkami bitej śmietany i malinami. Przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki, ponieważ schłodzone ciasto lepiej smakuje. Źródło: http://jestsmak.blogspot.com/2013/02/rolada-malinowa.html
    1 punkt
  3. Basga :roll: :sad:
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.