Skocz do zawartości

jestsmak

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    22
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

5 Neutralny

O jestsmak

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  1. Gęsta i najadliwa ogórkowa. Składniki: ok. 5 ogórków kiszonych2 szklanki soku z ogórków kiszonych (tym razem u mnie 3)mała porcja włoszczyzny (ewentualnie pół opakowania mrożonej)5-7 ziemniaków (zależnie od wielkości)cebulakostka bulionu warzywnego4 łyżki śmietany kremówkiłyżka mąki4 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowepieprz i sólmajeranekPrzygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać litr zimnej wody, włożyć pokrojoną (lub mrożoną) włoszczyznę, ziemniaki, cebulę, ziela angielskie, liście laurowe i kostkę bulionową. Gotować, aż ziemniaki będą miękki
  2. Dodanie paluszków krabowych do sprawdzonego zestawu warzyw nadaje sałatce zupełnie nowego smaku :smile: Składniki: paluszki krabowedwa pomidorypuszka kukurydzyogórek długipapryka2 łyżki majonezusól i pieprzpapryka słodka i ostra Przygotowanie: Jeżeli chcemy użyć mrożonych paluszków krabowych, najlepiej wyjąć je kilka godzin wcześniej do lodówki lub pozostawić w temperaturze pokojowej. Kiedy się rozmrożą, każdy paluszek kroić na centymetrowe kawałki. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a obrany ogórek w pół plasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i
  3. Połączenie biszkoptu i kremu malinowego - wspaniały smak!! Składniki: 40 dag malin ( ewentualnie jedno opakowanie mrożonych owoców)8 żółtek4 białka23 dag cukru8 dag mąki pszennej2 dag mąki ziemniaczanej50 dag śmietany kremówki (36%) Przygotowanie: Jeżeli używamy mrożonych malin, należy je wyjąć odpowiednio wcześniej aby się rozmroziły. Jeżeli mamy świeże owoce, trzeba je umyć i odstawić ( na sitku lub durszlaku) do odsączenia. 8 żółtek i 5 dag cukru utrzeć mikserem na puszystą masę ( miksować należy ok. 10 minut). Następnie 4 białka i 5 dag cukru ubić na sztywna pianę ( ok. 5-7 min
  4. Składniki: 12-14 sztuk makaronu conchiglioni ( duże muszle) 4 łyżki tartego żółtego sera natka pietruszki łyżeczka oliwy Farsz: 25 dag świeżego szpinaku ( lub opakowanie mrożonego) ? opakowania sera ricotta łyżka masła 3-4 ząbki czosnku sól i pieprz Sos pomidorowy: 3 łyżki oliwy ząbek czosnku cebula mały słoiczek przecieru pomidorowego 3-4 łyżki wody suszone oregano sól i pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła ? szklanki mleka 3 łyżeczki mąki sól i pieprz sproszkowana gałka muszkatołowa Przygotowanie Muszle włożyć do osolonego wrzątku, dodając łyżeczkę oliwy i gotować około 15 minut
  5. Jak wiadomo śledzik lubi pływać, a w naszym kraju zawsze jest okazja do ?pływania?, a brak okazji jest już szczególnie najlepszą okazją do świętowania i śledzikowania. Zapraszam zatem na to jakże proste i szybkie w przygotowaniu danie, które moim zdaniem powinno pojawiać się na stole nie tylko w wigilię. Składniki: śledzie solone (jedno wiaderko czyli ok. 7 płatów) 2,5 jabłka 4-5 łyżek śmietany(18%) sól i cukier ewentualnie natka pietruszki do przybrania Przygotowanie: Płaty śledziowe moczyć w wodzie kilka godzin (ewentualnie zostawić na noc). Następnie śledzie odsączyć przekładając
  6. Składniki: Kopytka: 80 dag ziemniaków2,5 szklanki mąki0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 jajkasól Sos grzybowy:kilka suszonych grzybów (12-15g)cebulakostka bulionu grzybowegołyżka masłałyżka mąki0,5 szklanki gęstej śmietany ( 18%)sól i pieprz Przygotowanie: Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i jeszcze ciepłe zgnieść lub zmielić. Odstawić do wystudzenia. Na stolnicę wysypać mąkę i dołożyć do niej przestudzone ziemniaki. Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Szybko zagnieść ciasto. (Jeżeli będzie zbyt rzadkie, można dosypać mąki). Formować wałeczki o śred
  7. Czasami chciałabym móc nie zjeść śniadania....
  8. Dla tych co lubią czekoladę i muffinki polecam ten przepis. Zwykłe, najprostrze (i najlepsze) czekoladowe babeczki: Składniki ( na ok. 14 dużych babeczek): 200g margaryny do pieczenia150 g cukru20 g kakao3 jajka150 ml mleka380 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniapolewa czekoladowa Przygotowanie: Margarynę, cukier i kakao rozpuścić w rondelku (cały czas mieszając) i odstawić do wystudzenia. Jajka roztrzepać z mlekiem. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia, a następnie jajka z mlekiem oraz zawartość rondelka. Całość wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  9. Co do śniadania to chyba nigdy nie znudzą mi się po prostu płatki z mlekiem, jednak od kiedy regularnie piekę swój chlebek, uwielbiam kanapeczki w każdej postaci! Jesli mam czas to robię je na "bogato": wędlinka, majonez, jajko na twardo, ogórek, ketchup, sól, pieprz, papryka słodka i parmezan - kocham ten zestaw! No i do tego waniliowe Cappuccino :)
  10. Ciasto po upieczeniu jest wilgotne, a jednocześnie puszyste, po prostu idealne. W mojej wersji nie dodałam bakalii i nie zmieniałabym tego. Jednak w przepisie dla zainteresowanych podam również tą bogatszą wersję. Mój ?Carrot Pie? to idealna kompozycja miękkiego ciasta i marchewki w proporcjach pół na pół. Gorąco polecam! Składniki: 2 szklanki mąki4 duże marchewkiszklanka oleju4 jajka1,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody oczyszczanejłyżeczka cukru waniliowego2 łyżeczki cynamonu1 pasek gorzkiej czekoladyszczypta soli Opcjonalnie:bakalie: rodzynki,
  11. Klasyczna "sałatka pomidorowa po wiedeńsku" zawiera paprykę konserwową. W mojej wersji zdecydowałam się na świeże warzywa co okazało się bardzo trafionym pomysłem. Dla lepszego efektu wizualnego polecam użyć papryk w kolorze żółtym i/lub zielonym. Dodatkowo warto przybrać danie natką pietruszki. Składniki: 50 dag pomidorów 40 dag ziemniaków 2 strąki papryki natka pietruszki ? do dekoracji Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 2 łyżki chrzanu sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do wystudzenia. Pa
  12. Uwielbiam faworki, korzystam z podobnego przepis co raq102 jednak ciut innego. Z poniżej podanych proporcji powstaje około 60 faworków średniej wielkości. Wielkość faworków należy dopasować do wielkości garnka, w którym będziecie smażyć. Ponieważ używam do smażenia średniej wielkości garnka, łatwiej obracać i wyjmować nieco mniejsze ciasteczka. Jeżeli Wy również macie takie naczynie to polecam zrobić w ten sposób. Składniki: Ciasto: 5 dag mąki jajko 2 żółtka łyżka masła 4 łyżki kwaśnej śmietany łyżka wódki lub spirytusu łyżka cukru Dodatkowo:cukier pud
  13. Muszle (Conchiglioni) nadziewane na sałacie i sos winegret Składniki: 2 sztuk makaronu conchiglioni ( duże muszle) 15 dag mozzarelli ( jedna kulka) 2 duże pomidory kilka listków bazylii kilka liści sałaty ( może być rzymska, lodowa lub mieszanka sałat) Sos winegret do farszu:3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól i pieprzSos winegret zielony do sałaty:2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego sól i pieprz posiekana natka pietruszki lub koperek lub szczypiorekPrzygotowanie: Makaron włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut (ale dente). Następnie na d
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.