Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Ranking


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 21.10.2018 w Odpowiedzi

  1. 1 punkt
    Koleżanka odchudzała się na diecie Dukana i schudła 30 kg (oczywiście trochę to jej zajęło). Przed i w czasie diety robiła sobie tylko badania krwi, bo tyle mówi się o tym, że ta dieta nie jest dla każdego
  2. 1 punkt
    Witam Napiszcie proszę jak należy się odżywiać,gdy dokucza nam Dna Moczanowa. Pozdrawiam :)
  3. 1 punkt
    To dla rozpoczęcia tematu opowiem Wam jak cudownie zadziałały na mnie ćwiczenia tzw. 6 Weidera (czy jak się to piszę :razz: ). Wyjechałam do pracy do Dublina z koleżankami ze studiów. Małyśmy ambitny plan ćwiczenia mięśni brzucha. Pilnowałyśmy się nawzajem, aby żadna się nie obijała. Udało nam się systematycznie ćwiczyć. Rano wstawałyśmy do pracy i zasuwałyśmy 30min do tramwaju. Kupowałyśmy pieczywo tylko pełnoziarniste.....i starałyśmy się ogólnie kupować zdrową żywność, ale jeśli ktoś był w Irlandii to wie, że to jak szukanie igły w stogu siana! Ogólnie nigdy nie miałam problemu z tyciem, ale powiem Wam, że w Dublinie, pomimo ćwiczeń, codziennego marszu tam i nazat, przez tą cudowną ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ IRLANDZKĄ w dwa miesiące przytyłam 5 kilo!!!!!! Po powrocie do domu rodzice ledwo mnie poznali ;> Ja miałam tyle do opowiadania, a oni zamiast słuchać śmiali się do rozpuchu z moich boków (bo boczkami nie dało się tego nazwać) i potrójnego podbródka. Tak to zadziałała na mnie 6 weidera i zdrowa żywność :)
  4. 1 punkt
    Tak sobie pomyslalam ze mozna by bylo z powodzeniem przyrzadzic sos do spaghetti w fazie z warzywami. Ten przepis podalam w daniah glownych. napisze jeszcze raz z poprawkami;-) Sos do Spaghetti: 500g miesa mielonego (wolowe lub z indyka)2 czerwone papryki2 cebulki(srednie)2 kostki rosolowekoncentrat pomidorowyolej parafinowy,lyzka stolowa starczymaka kukurydziana do zageszczenia sosu(ok.2 lyzki)przyprawy(troche kucharka,pieprz,ostra papryka.co kto lubi) Miesko podsmazyc na tluszczu pare minutek. Oczyszczona papryke pokroic w kostke,cebule w cienkie polkrazki. warzywa dodac do mieska. Kostki rozpuscic w 3/4 l wrzatku ,wlac bulin do mieska i warzyw przykryc pokrywka i dusic ok 25 min na malym ogniu,do zmiekniecia warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy,doprawiamy do smaku i zageszczamy maka kukurydziana rozrobiona zimna woda. Gotowe!:D zycze smacznego! sos jest naprawde super! Zamiast makaronu spaghetti mozemy przeciez uzyc makaronu protal ktory wstawila Sliweczka:-)
  5. 1 punkt
    Kilka przepisów z innego forum : Gulasz (Faza P+W) Pierś kurczaka / indyka marchewka por cebula kapusta chińska jak kto lubi bambus kostka rosołowa sos sojowy Wszystko prócz kapusty chińskiej podsmażam osobno. Dusze mięso na rosole, potem dodaje lekko podsmażone warzywa (staram się żeby nie były rozgotowane) na koniec wsypuje kapustę chińską i doprawiam sosem sojowym. __________________ KULE FASZEROWANE (FAZA P+W) Na teflonie na odrobinie wody udusiałam starte na grubej tarce pieczarki z solą ,pieprem, papryką. Do miski poszatkowałam trochę pora, czerwonej papryki, troszke chudej szynki i odrobine mozzarelli light, jak wystygły pieczarki zmieszałam i do lodówki. Rozbiłam piersi zkurczaka, posoliłam. Wyciągłam zimny farsz uformowałam kule,oblepiłam piersiami i spiełam na wszelki wypadek by sie nie rozwaliły. Wrzuciłam do gotującej osolonej wody na jakies 6-7 minut. Pyszne, mięciutkie . Super. Farszu mi zostało to zamroziłam na za pare dni jak bede miała znów warzywka. __________________ (pseudo) MAKARON/KLUSKI (FAZA P) składniki jak na placki Dunkana Po wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapac na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie. Użyłam tego dziwactwa na "spaghetti" Bolognese, "kluski" do rosołu, pomidorowej i grzybowej (pokrojone jak łazanki). PROTOMAJONEZ (FAZA P) 100 ml oleju parafinowego = OP 1 żółtko sol pieprz czosnek w proszku (nie musi być wcale, albo może być swierzy) zioła prowansalskie W plastikowej miseczce (wypłukanej ciepłą wodą) ucieram ręką najlepiej pogrzany OP z żółtkiem (musi być dobrze oddzielone od białka, a ucierać można tez elektrycznym "kręciołkiem"). OP dolewam bardzo powoli, żeby się nie zważył. W razie czego mam przygotowany do ratowania wrzątek, którym na koniec rozcieńczam protomajonez do konsystencji, która mi odpowiada. Dosmakowuje według uznania i zapotrzebowania. Osobiście robię z 0,5 litra OP, bo nie lubię się babrać za często, a jest u mnie duże zapotrzebowanie. Gotowy przechowuje w lodówce. __________________ OMLET ZE SZPARAGAMI (FAZA P+W) -4 jajka całe -mały sloiczek szparagów -przyprawy -mała cebulka lub szczypiorek -chuda szynka Szparagi kroimi w około 3-4 cm słupki, jajka w miseczce bełtami aż będzie w miarę jednolite, doprawiamy przyprawami, wrzucamy cebulkę, wszystko mieszamy na końcu dodajemy pokrojone szparagi i szynkę pokorojoną wg uznania, delikatnie mieszamy i przekładamy do płaskiego naczynia nadającego się do piekarnika. Wstawiamy na około 20 min (sprawdzić konsystencję) do rozgrzanego piekarnika 180C. Wariacje nt. omletu mogą być rózne, można dodać gotowane brokuły, kalafior, lub pomidory, polecam również opcję z twarigiem pokruszonym po wierzchu. Taka imitacja pizzy. __________________ KURCZAK W SOSIE CURRY (FAZA P) jogurt naturalny 200ml przyprawa curry pieprz cayenne świeża natka pietruszki lub koperku piersi z kurczaka ja osobiście robiłam to tak: trzy piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki składniki do sosu (jogurt,curry,pieprz i natkę) zmieszałam ze sobą i zalałam tym kurczaka, którego wcześniej włożyłam do naczynia z przykrywką, jak to zalałam sosem to zamknęłam i wstawiłam do lodówki na jakieś 1,5-2 godzinki potem wrzuciłam to na patelnię i smażyłam, trzeba uważać aby się nie przypaliło, sosik pięknie się wchłania w kurczaka smak ma taki słodko-kwaśny, sama nie wiem jak opisać :] a z tych trzech piersi miałam obiad na dwa dni i jedną kolację __________________ TALARKI Z CUKINII (FAZA P+W) 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko otręby pszenne prażone Cukinię pokroić w talarki o grubości ca 0,5 cm, troszkę posolić i odstawić na 10 minut, aby zmiękła. Jajko roztrzepać z pieprzem, curry, ziołami i obtaczać w tak przygotowanej masie cukinię. Następnie obtaczać talarki w otrębach pszennych. Smażyć na patelni teflonowej z odrobiną oleju rozprowadzonego ręczniczkiem papierowym po ca 2-3 minuty z każdej strony. Podawać cukinię z mięsem pod każdą postacią, albo z omletem z 2 jajek. __________________ A'LA CHIŃSZCZYZNA (FAZA P+W) mięso wołowe lub/i drobiowe marchew, por, papryka, cebula pieczarki lub inne grzybki bambus kiełki kapusta chińska rosołek w proszku / warzywko sos sojowy pieprz czosnek Smażę wszystko osobno: mięso (wołowe, drobiowe) pokrojone w cienkie paseczki, tak jak i warzywa (marchew, por, papryka, cebula), pieczarki lub inne grzybki, Wrzucam do garnka i podduszam, na koniec dodaje bambus, kiełki i kapustę chińską. Przyprawiam rosołkiem w proszku, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem . __________________ KOTLETY RYBNE (FAZA P) 1kg mielonego mięsa z ryb (dorsz i /lub panga, albo według uznania) 2 jajka cebula sol i pieprz ewent. jarzynka otręby, jeśli czyjaś wola w wersji protowarzywnej można dodać marchewkę, porę, kabaczka, kapustę chińską, paprykę Po dokładnym wymieszaniu wychodzi 6 dużych lub 9 małych kotlecików (można tez formować sztabki). Patelnie albo przecieram oliwą, albo podlewam wodą. __________________ DESER ZEBRA (FAZA P) 2 duże jogurty naturalne Zott Żelatyna (porcja na 1 litr) Aromat waniliowy lub wanilia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy mielonej 20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru) (ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw) Do kubka wsypujemy kawy (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Ten sam kubek (umyty ) napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego (nie wiem ile świeżej wanilii, bo nie udało mi się takowej kupić), całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach i nakładamy warstwami obie masy uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i czekamy na całkowite stężenie. KIEŁBASA BIAŁA (FAZA P) 1,5 kg mięsa z drobiu sol pieprz kminek czosnek majeranek liść laurowy owoc jałowca ziele angielskie ok. szklanki wody Zmieliłam bardzo drobno przyprawy, mięso przepuściłam przez bardzo grube sito maszynki elektrycznej. Wymieszałam aż masa dobrze się kleiła dodając wody, aby nie była za twarda. Podzieliłam na dwie części, bo jedna kiełbasa miała być łagodna i wizytowa, czyli bez czosnku. Wepchnęłam do folii i uformowałam kiełbaski 8-10 cm długie i 2-3 cm grube. Ponieważ nie dysponowałam ani naturalnym, ani sztucznym flakiem, co znacznie ułatwia prace, wykonałam sama a´la flaczki z woreczków śniadaniowych, które zgrzałam maszynka do foliowania (wyszły 3 szt z woreczka). Kiełbaski wrzuciłam na wrząca wodę i parzyłam nie dopuszczając do wrzenia ok 15 min. W smaku przypominają i to nawet bardzo kiełbasę białą, tylko ze są bardzie kruche z wiadomych powodów. To znów danie, które nadaje się do zabrania ze sobą. __________________ CHLEB TOSTOWY DUNKANA (FAZA P) Proporcje na 1 osobę: 1 łyżka do zupy otrąb pszennych 2 łyżki do zupy otrąb owsianych 1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0% 1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia 1 całe jajko kilka kropli dowolnego aromatu Otręby zmielić, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia. __________________ źródło: http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/xxl-20-...w-diecie-dukana
  6. 1 punkt
    Zdrowy rosądek i zdrowe odżywianie są najważniejsze. Dlatego każdemu, kto chce się odchudzać, trzeba powtarzać - Nie wierz w cudowne diety!!! Pozdrawiam Cię Izunia2007 :)
  7. 1 punkt
    To prawda , ale waga szybko wraca po " kilku dniach zapomnienia " a dodatkowo organizm zabezpiecza się przed "kolejnym postem" gromadząc zapasy. Przetestowałam podobną diętę na sobie, i wiem coś o tym.
  8. 1 punkt
    http://www.dieta.pl/articles.asp?ID=162
  9. 0 punktów
    CHLEB TOSTOWY DUNKANA Z OTRĘBAMI OWSIANYMI czyste proteiny (PP) Proporcje na 1 osobę: 1 łyżka do zupy otrąb pszennych 2 łyżki do zupy otrąb owsianych 1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0% 1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia 1 całe jajko kilka kropli dowolnego aromatu Otręby zmielić, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia. __________________ źródło: http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/xxl-20-...w-diecie-dukana


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.