Skocz do zawartości

łolga

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    26
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O łolga

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  1. Nieskromnie przypomnę przepis jako,że sezon w pełni !!! :mrgreen: :-D :) Na mnie właśnie czeka 2 kilo wiśni więc ciacho znowu zagości na stole :)
  2. Ja polecam śmietan-fix- śmietana naprawdę dobrze się trzyma i nie smakuje tak jakoś sztucznie i chemicznie jak po dodaniu innych specyfików. Apsik Twój tort stał się dla mnie bazą dla nowych pomysłów :mrgreen: , na podstawie tego przepisu zrobiłam bratu na urodziny tort z masą śmietankową i galaretkami pociętymi w kosteczkę (w tej masie). Na wierzchu ułożyłam owoce i kawałeczki galaretki. Był wysoki , piękny i przede wszystkim pyszny :-D. I od brata usłyszałam najlepsze co mogłam usłyszeć : "Babcia została twoją fanką" (mieszkają razem a moja babcia zawsze była doskonałą kucharą :) ) Więc baaa
  3. Witam! Tort świetny! Zrobiłam wczoraj, tylko z jednego biszkopta ( czyli 3 placki) , wyszedł pyszny i lekki. Ozdobiłam truskawkami. Rodzinka zachwycona. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
  4. Fajnie , że przepis przypadł Ci do gustu i że poszedł w świat :) . Pozdrawiam :D
  5. łolga

    Czosnek

    szklanka zimnego mleka pomaga na oddech, ale jeśli zjemy dużo zosnku , niestety "pachnie" również pot - na to sposobu nie znam :sad:??:
  6. Składniki : opakowanie plastrów z łososia wędzonego na zimno ( im ciensze tym lepsze)Nie podaję wagi opakowania ale nie potrzeba tego dużo-dosłownie kilka plastrów .10 jajmajonezpęczek koperkusólpieprz biały lub czarnyPrzygotowanie: Jajka gotujemy na twardo , obieramy i przekrajamy na połówki .Wyjmujemy delikatnie żółtka i wsypujemy je do miski i rozdrabniamy widelcem. Plastry z łososia kroimu w drobną kosteczkę i dodajemy do żółtek( Zostawiamy sobie jeden cienki plaster do ozdobienia jajek). Następnie dodajemy drobno pokrojony koperek - zostawiamy sobie kilka gałązek do ozdoby.Mieszając d
  7. Potrzebujemy : kilka ulubinych cienkich parówek 1-2 jajka mąka bułka tarta olej sól i pieprzworeczek foliowy - niekoniecznie ale ułatwi nam robotę :DPrzygotowanie: Parówki obieramy z folii i kroimy po lekkim skosie na 1,5- 2 cm kawałki. Jajka roztrzepujemy w misce z solą i pieprzem.Parówkowe krążki wsypujemy do jajek i mieszamy , żeby się dobrze "obkleiły" jajkiem. Do woreczka foliowego wsypujemy bułkę tartą ( sporo) i odrobinę mąki. Nadmuchujemy woreczek i "trząchamy" :D żeby się dobrze wymieszało.Następnie do bułki w woreczku wkładamy kążki parówkowe ( ile wlezie) i ponownie "trzącham
  8. Bardzo sie cieszę,że ciasto wam sie spodobało,to bardzo miłe uczucie :razz:. Muszę dodać ,że przepis na to ciasto mam od mojej mamy.Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :razz:.
  9. Z gotowaniem ziemniaków w mundurkach chodzi o to ,że nie "wciągają" wtedy tyle wody, co przy robieniu wszelkiego rodzaju klusek jest dość istotne. Należy tez pamiętać ,że nie solimy ziemniaków przy gotowaniu (z tego samego powodu) Moja babcia też często nie soli ciasta przy kluskach czy kopytkach tylko soli wodę do gotowania.
  10. Ciasto można robić z takimi owocami jakie nam przyjdą do głowy :arrow: ja akurat preferuję wiśnie bo jak dla mnie super graja z tym słodkim ciastem. Ja robiłam już z brzoskwiniami,malinami,śliwkami (też bardzo smaczne),truskawkami , no i oczywiście z wiśniami :arrow: Kto co lubi ,a eksperymetować z tym ciastem mozna chyba do bólu :arrow:
  11. łolga

    Murzynek Z Kokosem

    No i zrobilam w końcu! :arrow: Świetne ciacho ! To co tygryski lubią najbardziej: DUŻO,PYSZNIE,SZYBKO,TANIO I ŁATWO I JESZCZE RAZ PYSZNIE!!!!! :arrow: Zrobiłam wczoraj wieczorem,właściwie podczas trwania imprezy i jeszcze nim sie skończyła znikła połowa blachy. :arrow: Dziękuje za świetny przepis i pozdrawiam.
  12. łolga

    Murzynek Z Kokosem

    Oj chodzi za mna ten murzynek,chodzi... :arrow: tylko kupic margaryne i kokos i do roboty az mi slinka cieknie :arrow:
  13. Hmmm moze powinno sie popiec jeszcze pare minut, nie podawalam czasu pieczenia ,trzeba patyczkiem sprawdzic czy juz dobre w srodku i piec w 160 st. bo przy wyższej temp. ciasto rumieni sie zbyt szybko na wierzchu a nie robi w srodku,podejzewam ,ze to efekt duzej ilosci cukru. Nie wiem co jeszcze moge podpowiedzieć. Ja obtaczam wiśnie w mące ziemniaczanej a nie w cukrze wtedy nie puszczają tyle soku do ciasta. Figiel twoje ciasto wygląda mmmniaaammm :arrow: ja robilam 2 dni temu ale nie zdazylam pstryknac zdjecia bo zniklo zanim zdazylo wystygnac dobrze :arrow:
  14. Ostatnio odkryłam pieprz czarny młotkowany Kamisa, jest świetny i dajemy go z moim lubym teraz gdzie tylko się da :D
  15. Tak , na blaszkę z podwójnej porcji a z czereśniami nie robiłam jeszcze.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.