Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

pozioma

Smakowicze
  • Zawartość

    19
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O pozioma

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  1. pozioma

    Przepyszne Malibu:)))))

    No to spróbuję dziś to zrobić :-):D:D:D ciekawe....
  2. pozioma

    Skubaniec

    Wspaniały :-) tylko pianka jest różowa? why? ale nabrałam ochoty na pleśniaka skubańca:D
  3. Jak robicie czekoladowe?? Dodać kakao czy czekoladę??
  4. Oooo, A jak je tam przyrządzali? Napisz co jeszcze tam jadłaś ciekawego? Pozdrawiam
  5. Potrzebne składniki: 250 g krewetek tygrysich (tych dużych) mrożonych lub świeżych (opcja na śródziemnomorskie wakacje) oliwa z oliwek do smażenia lub to, czego ja użyłam - tajska oliwa z czosnkiem i bazylią (mały słoiczek) czosnek 2 cm pasek masła (z kostki 250 g) swieża natka białe wino - półwutrawne lub owocowe, ja użyłam lekko owocowego afrykańskiego opcjonalnie można dodać pokrojone w drobniutką kosteczkę papryczki chilli (pare sztuk kosztuje 1 zł bo są leciutkie, a przeciętna cena w sklepach to 9-12 zł za kg) do krewetek oczywiście pieczywko posmarowane masełkiem, lekko posolone, oprószone ziołami i podpieczone w piekarniku. Jak ogarnąć to skomplikowane danie: Lejemy oliwę lub 3 łyżeczki z tego tajskiego słoiczka na WOK lub patelnię. Po chwili wrzucamy krewetki i mieszamy smażąć je. Po chwili dodajemy czosnek pokrojony w małą kosteczkę i masło, jak się lekko przyrumieni wlewamy trochę - tak aby zakryć krewetki białego wina. Potrawa przestanie na chwilę wrzeć, czekamy aż wino trochę odparuje. Jak zmniejszy się jego ilość o połowę, wrzucamy natkę - pociętą dość grubo - widać na zdjęciach. Chwileczkę smażymy i podajemy gorrrrrrąąąące do "w miedzyczasie" przygotowanego pieczywka. Najlepiej do tego dania skończyć otwarte białe wino :) Pozdrawiam i namawiam do zrobienia tej przystawki (dania) i proszę o ewentualne modyfikacje, sugestie ulepszenia, krytykę... POZIOMA
  6. pozioma

    Skubaniec

    Jeszcze wczoraj upiekłam szarlotkę, bo znajomi mają "wysyp" jabłek i nie ma coz tym wszystkim robić,ale teraz przystopuję, bo kg przybywa:D
  7. moim zdaniem koniecznie gotowany :?: Ostatnio zrobiłam swoje papryczki i tak wyszły:
  8. A co do zup i przygód, to ostatnio robiłam pomidorową i chciałam ją trochę zagęścić. Rozmieszałam mąkę z zimną wodą i powoli wlewałam,aby się nie zważyło i żeby nie było grudek. Super się zagęściła, potem dolałam śmietany do smaku i śmietana się zważyła :?:
  9. Proponuję wykorzystać gotowe płaty do lazanii, ja używam Lubella. Resztę trzeba zrobić samemu, żeby efekt był wspaniały:) Przepis: Mięsko mielone Pomidory w puszce koncentrat pomidorowy cebulka czosnek zioła płaty lazania np Lubella ser żółty - starty na tarce, najlepiej miękki typu morski, starty na grubo:) 3 pomidorki ewentualnie-papryka,oliwki mięso mielone podsmażyć z drobno pokrojoną cebulką i zmiażdżonym czosnkiem, dodać pomidory z puszki-krojone bez skórki, podgotować, dodać koncentrat pomidorowy - wg uznania, do tego ze 3 świeże pomidory najlepiej bez skórki, pokrojone w kostkę,ale może być ta skórka,ja czasem zostawiam:) można dodać do tego "sosu" także pokrojoną w kostkę paprykę i oliwki,ale ja zrobiłam ostatnio wersję podstawową. Dodać na koniec dużo ziół - oregano, bazylię, zioła prowansalskie, sól i pieprz,spróbować czy dobre i zostawić na chwilkę do przestygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne wykładamy płatami Lubella, potem warstwą sosu, potem startym serem, znów płaty, sos, ser i tak w kółko w zależności ile mamy składników. Wstawiamy, zapiekamy, gotowe:) Fotki poniżej-pycha!
  10. pozioma

    Skubaniec

    Fotki mojego pleśniaka jak rosnie w piekarniku i juz ten gotowy-jeden z wisniami,jablkami i sliwkami drugi - z dzemem i sliwkami. ten co ma wiecej owocow wyszedl mokry:)ale pyszny.
  11. pozioma

    Sałatka Z Fetą

    Ja z fetą robię... sałatkę grecką : sałaty - pekińska, zwykła, może być jeszcze do tego rukola ogórek świeży Pomidorki cebulka papryka czerwona feta -wszystko pokrojone w kostkę, oprócz cebuli- wrzucam krążki. Polewam sosem vinegrette - oliwa z oliwek+woda+musztarda lub ocet balsamiczny i zioła. Wychodzi pycha można dodać też kukurydzę, rzodkiewkę, szczypiorek - to już wersja bardziej polska niż grecka. Smacznego.
  12. Upiekłam wczoraj pleśniaka ze świeżymi jabłkami, śliwkami i wiśniami z konfitury. Wyszedł cudny!
  13. pozioma

    Skubaniec

    Witaj apsik, dzisiaj upiekłam Twojego pleśniaka, chyba trzecie moje ciasto w życiu:) Porwałam się na to,bo zawsze u znajomych mi smakował. Przyznam,że miałam problem z Twoim przepisem, bo po 1. nie mogłam nigdzie znaleźć amoniaku-po co go dodajesz?, po 2. napisałaś cukier waniliowy-ale nie wiedziałam czy cały ??dałam cały:), po 3. w przepisie napisałaś 3/4 szklanki cukru pudru a w opisie jest "Ubić pianę na sztywno ,dodać 1 szkl cukru.." i zgłupiałam trochę czy to już chodzi o inny cukier - np zwykły, który pominęłaś w przepisie czy o te 3/4 pudru:)?? Dałam ten puder. Piekąc ciasta tak rzadko jak ja,nie wiedziałam też w jakiej temp.,ostatecznie wyszło 45 min w 180st. no i po 4. to budyń na 3/4 litra-czego?:razz: w sumie ciacho wyszło super, tylko nie wiem czy tego ciasta nie za mało trochę. Wzięłam standardową okrągłą tortownicę i miałam dziury na wierzchniej warstwie. Dzieki wielkie za ten przepis, udał się pomimo tych moich wątpliwości:):razz:!!! Napisz jakie jeszcze podobne ciekawe ciasto pieczesz, to spróbuję:razz:!pozdrawiam.
  14. Ale co potem jak sie to wszystko wymiesza?? Wlać gdzieś czy co..??Chciałabym zrobić jakiś blok, jeszcze nigdy nie robiłam, a uwielbiam jak jest gdzieś u znajomych na deser!:razz:
  15. pozioma

    Frytki

    Hmm ale łatwo to idzie? Czy może lepiej jakaś maszynkę kupić? Bo nie sadze aby do tych paczek wielkich kroili takim nozykiem.Czy ktos wie jak cos takiego sie nazywa i gdzie mozna kupic? Jeszcze nie jadlam domowych karbowanych fryt!:razz:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.