Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

ania19

Smakowicze
  • Zawartość

    36
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O ania19

  • Tytuł
    Stały bywalec

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    bełchatów
  1. hej, z tego co wiem od Kurdów pracujących w moim mieście prawdziwy Ayran robi sie nieco inaczej niz napisałes Ty, ja próbowałam wersji kurdyjskiej i był ok, napój okazał się byc bardzo ożeźwiający. Tak więc zamiast zwykłej wody dodawana była mineralna gazowana i do tego sok z limonki, na poczatku smak wydaje się być troszkę dziwny, ale naprawde jest to dobry napój szczególnie na upalne dni. Zgadzam się z tobą, Polacy z pewnościa polubili by Ayran, wkońcu uwielbiamy kwaszone mleko, maślanke jogurty. Pozdrawiam :razz:
  2. ania19

    Pierożki Smażone

    Witam:)żeby dżem czy tez marmolada nie wypływały z naszyych wypieków wystarczy zagęścić nadzienie zwykłą bułką tartą, ten pomysł podsunoł mi mój tata:)sama sprawdziłam, niedawno po raz pierwszy piekłam rogaliki z ciasta francuskiego z dźemem porzeczkowym i nadzienie wypływało i przypałało sie, ale ostanim razem zrobiłam własnie takjak powiedzial mi mój tata i nawet odrobina nie wypłyneła:)podobno tego sposobu używa się w cukierniach...pozdrawiam ;)
  3. ania19

    Menu Na Imprezę.

    a ja proponuje zrobić fileta w panierce. Na 7 dzieciaków bedzie potrzebne z 50-70dag filetów z kurczka, i taka panierka z kamisa nazywa sie chyba "chrupiący kurczak", albo tez jajka roztrzepane z dodatkiem jakis przypraw i bułka tarta(ale bułka nie chleb jak to bywa w niektórych sklepach)żeby sie to nie paliło. Miesko myjesz, kroisz w paski solisz i obtaczasz w panierce. Wychodzi cos na wzór nugetsów, kazdy to lubi, a robi sie bardzo szybko. Do tego jakis sos czy ketchup podasz w miseczce. Jako dodatek możesz tez upiec paczke frytek w piekarniku, ew. jakas surówka. Mozna też zrobić panierke z sezamu ale zależy co kto lubi:)
  4. ania19

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    zupa pomidorowa z ryżem i naleśniki z serem zapiekane:)
  5. Dzięki dziewczyny za wszytkie rady:) a na ciepło zrobie chilli con carne, z przepisu który jest na forum, do tego bułeczki lub ryż, zastanawiam sie również nad wołowiną z warzywami bo to również moge przygotować nawet dwa dni wczesniej... ale to wyjdzie w praniu :)
  6. ania19

    Nie Polecamy

    Zdecydowanie nie polecam paluszków rybnych z Frosty... wydawałoby sie że to dobra firma, a ja w jednym paluszku znalazłam jakiegos zielonego, podłużnego robala... jakby jakaś larwa czy coś takigego, była jakby w mięsie więc albo te filety rybne przetrzymują tak długo nie mrozone że zaczynają sie psuc, albo ta ryba miała jakiegos pasożyta:D okropieństwo... całkowicie zraziłam sie do ryb z tej firmy.
  7. ania19

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    Wczoraj miesko duszone w sosie, ziemniaki i surówka, a dziś makaron z sosem który został mi z wczorajszego obiadu... obiad skromny ale jest:)
  8. Dzięki Olgo za pomoc, napewno skorzystam z Twoich rad, juz widze miny gości:) o cos takiego własnie mi chodziło, prostego ale i eleganckiego...:-(
  9. Olga, dziękuje Ci za szybką odpowiedź:-(, wiesz co dobry pomysł z ta deską z przystawkami, cos innego no i przedewszytkim prostego w wykonaniu, dania podane przezemnie to tylko takie propozycje bo na prawde nie wiem co podać. Powiedz mi prosze czy na takiej desce mozna obok serów, ułozyc również wędliny... bo cos mi sie wydaje że nie ale pewności nie mam(słyszałam że serów nie serwuje sie razem z miesem...), u mnie to wszyscy są raczej miesożerni, ew. zrezygnuje z serów, na rzecz wędlin, do tego tak jak mówisz marynowane warzywka, krakersy, pieczywo, jakieś dipy... Nom i ciągle pozostaje problem co podać na ciepło...hmmm, może takie mini sajgonki, albo muszle makaronowe nadziewane(przepis na forum). Dodam że mimo niewielkiej liczby osób, jedzenia musi byc sporo, faceci którzy będą na tej imprezie zdecydowanie lubią dobrze i dużo zjeść, i powiem szczerze, że z nimi bedzie największy problem bo lubia typowo polską kuchnie, nie wiem co podac żeby i im smakowało... pozdrawiam i dziękuje :-D
  10. Kobietki!!! pomocy, organizuje w tym roku sylwestra na dosłownie kilka osób w wieku 19-24 lata, pomózcie, wymażyłam sobie zorganiowanie takiej jakby kolacyjki, tzn chce podać jedzenie na ładnie przybranym stole, ze świecami itp... jakas odskocznia od miski z chipsami i od piwa bo to możemy miec praktycznie co weekend. Nie chce robić szwedzkiego stołu, a po poprostu ze 2- czy 3 dania na ciepło zaserwować tak jak ma to miejsce w lokalach (każdy ma swoje miejsce przy stole), chciałabym by ten Sylwester miał nieco bardziej uroczysty ton.. no i tu zaczyna sie problem.. co podać bo jednak ma to byc impreza dla młodzieży. Mysłałam o shormie z ryżem, warzywami i jakimis sosami, ew. spaghetti bolońskie, na drugie pieczone udka z jakimiś frytkami, czy ziemniaczkami i surówkami, a około godz. 1-2 bigos, lub barszczyk biały z kiełbaska/ barszczyk czerowny+krokiety (pozatym jakies przystawki typu sałatka, koreczki, cisto, sledzie...). Mam z tym problem bo jest tyle możliwości, a ja nie mam żadnego konkretnego pomysły, no i całego wieczoru nie chce też spędzic w kuchni na podawaniu i zmywaniu talerzy;). Licze na wasze doświadczenie i pomoc:). Pozdrawiam Ania
  11. ania19

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    pierogi z kapustą i grzybami...
  12. ania19

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    paluszki rybne, frytki i surówka :D
  13. hej:) ciesze sie że smakowało, stwierdzam jednak że mój sos przy twoim to porażka kulinarna hehe:D, pozdrowionka dla Ciebie:)
  14. ania19

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    Dziś kasza jęczmienna, sos sałatka wielowarzywna z ogórków i papryki
  15. ania19

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    ziemniaki, sos mięsny, mięsko( bodajże łopatka w tym sosie:) surówka z kapusty i pora, obiad przygotowany przez mojego tate;)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.