Skocz do zawartości

rysio51

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    9
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O rysio51

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. rysio51

    Prażuchy

    Chodzi mi o ziemniaki z mąką. Ale nie pamiętam jaka to miała być mąka i jakie proporcje. No i co się jeszcze dodaje?
  2. Kiedyś jadłem u wujka prażuchy i bardzo mi wtedy smakowały. Teraz chciałbym się dowiedzieć jak sie je robi. Wujek mi mówił, ale już nie pamiętam :grin:
  3. rysio51

    Rosołek

    Może się wydawać, że zrobienie rosołu nie powinno stanowić żadnego problemu. A jednak. Jakiś czas temu byłem u obiedzie u znajomych, którzy świetnie gotują, o dziwo rosół przygotowany przez dziewczynę mojego przyjaciela był tak okropny, że do dziś czuje ten siarczysty smak. Coś okropnego. Nie jestem bardzo wybredny, jednak to co oni nazywają rosołem wcale rosołu nie przypominało. Dlatego poczuwam się do odpowiedzialności napisać przepis na rosół, który jest w moim wykonaniu mistrzostwem świata. I to nie tylko w mojej ocenie. Ok, zaczynamy! Składniki: Zupa - mięso (udko z indyka, 200 gram
  4. rysio51

    Pizza

    Mnie również smakowała. Pozdrawiam ;)
  5. rysio51

    Wódeczka

    Kiedyś widziałem w markecie takie fajne woreczki do robienia kostki lodów w kształcie serduszek. Można do wody dolać sok malinowy i wychodzą czerwone serduszka ;) Idealne do drinków we dwoje.
  6. rysio51

    Pomidorowa

    - 3 litry wody - 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag) - 1 skrzydło z indyka i 1 pałka (może być jakieś inne zamienne mięso np kurczak) - 2 cebule - 3 pory (tylko białe części) - 3 duże marchewki - 1 seler - 1 pietruszka - 4 kostki rosołowe - sól, cukier, pieprz - 1 łyżka masła łub margaryny - 1 duża łyżka mąki - duża garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, tymianek) - makaron Sposób przyrządzenia: Najpierw wstawiamy wodę z mięsem i gotujemy przez 30 minut. Potem wrzucamy obraną i pokrojoną, marchewkę, seler, pietruszkę oraz 3 kostki rosołowe. To wszystko gotujemy 1godzinę. Ce
  7. rysio51

    Grochowa

    Mój przepis na grochówkę Składniki: - 2 litry wody - groch suszony 2 szklanki - boczek wędzony 25 dag - cebula duża 2 szt - czosnek 4 ząbki - majeranek 1 łyżka - cząber 1 łyżka - kiełbasa cienka 25 dag - 2 duże marchewki - 3 duże ziemniaki Sposób przyrządzenia: Boczek i kiełbasę gotujemy przez 30 minut w około 2 litrach wody. Następnie wyciągamy boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę lub inną formę i podsmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Do garnka z wywarem z kiełbasy i boczku wsypujemy 2 szklanki grochu (dobrze, aby dzień przed gotowaniem namoczyć groch w zimnej wodzie; spowoduje
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.