Skocz do zawartości

asiak30

Smakowicze
  • Postów

    38
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Zainteresowania
    kulinaria,książki,matematyka

Osiągnięcia asiak30

Stały bywalec

Stały bywalec (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Bardzo się cieszę, że kurczak smakował :grin: I bardzo dziękuję za ocenę :) Z dań na kurczaka polecam jeszcze kurczaka w coca-coli http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4507&hl= i jeszcze piersi kurczaka przygotowane jak ryba po grecku polecam :-D
  2. Znawców kuchni arabskiej przepraszam za ewentualne niezgodności ale danie z tego regionu robiłam po raz pierwszy. Składniki: kurczak 1,5 kg puszka pomidorów bez skórki lub 3-4 duże pomidory śliwki suszone 10 dkg rodzynki garść miód 1 łyżka sól, pieprz, cynamon, przyprawa do kebaba bulion Poprzedniego dnia kurczaka umyłam, poporcjowałam i przyprawiłam olejem wymieszanym z przyprawą kebab shoarma. Następnego dnia kurczaka podsmażyłam na rumiano ze wszystkich stron, zalałam pomidorami bez skórki z puszki z dodatkiem bulionu. Dusiłam na małym ogniu prze 40 minut. W tym czasie pokroiłam śliwki suszone, dodałam rodzynki,miód, odrobinę cynamonu i wody i dusiłam na małym ogniu przez 15 minut-uwaga należy mieszać bo miód może się przypalić. Gdy masa śliwkowa była gotowa dodałam ją do kurczaka i dusiłam jeszcze przez 10 minut. Pod koniec sos był zbyt rzadki więc pobiłam go wodą z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Do kurczaka podałam kaszę kuskus i surówkę z pekińskiej z jabłkiem, marchewką i kukurydzą.
  3. Ja robię takie kotlety zwykle gdy zostają mi ziemniaki z II dania. Dodaję do nich zamiast zieleniny , która kłuje w zęby moje dzieci majeranek lub bazylię. Podobnie też można zrobić kotleciki z kalafiora.
  4. asiak30

    To lubię zjeść...

    rosół z makaronem barszcz ukraiński z jaśkiem barszcz czerwony z pierogami,uszkami albo krokietami z kapustą i grzybami drób pod każdą postacią potrawy słodko-kwaśne galaretę...i przy okazji obgryzać ugotowane łapki i skrzydełka kurze flaczki gołąbki ryż z rodzynkami do II dania ziemniaki ubite z podsmażoną cebulką,mlekiem lub śmietaną które robiła moja prababcia ciastka firmowe lub ciasta z bitą śmietaną i owocami sernik,sernik i jeszcze raz sernik :razz: herbatkę cynamonową i potrawy z cynamonem trochę się nazbierało :razz:
  5. Na 100% będzie pyszne :razz: Robię te pyszności już od dobrego roku,przepis poszedł w świat i kto zrobi jest zachwycony :razz:
  6. Zupa pomidorowa inaczej Składniki (2 porcje): 1 Zupa pomidorowa ze śmietaną Doskonała Kuchnia WINIARY 3 ogórki konserwowe 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na maśle. Zupę przygotować wg przepisu na opakowaniu i dodać do niej ogórki. Gotować razem przez 5 minut. Zupę podawać z ryżem, posypaną natką pietruszki. Czas przygotowania: 10 minut Czas oczekiwania: 5 minut Wartość energetyczna: (Całość 255 kcal; 1 porcja ok. 127 kcal) Przepis z programu Dzieńdobry TVN i godny polecenia.
  7. asiak30

    Zapiekanki

    Znam troszkę inną zapiekankę rybną. składniki: ryba panga 2 pory 3 cebule 20-30 dkg żółtego sera 500 ml śmietany curry sól,pieprz,ulubione przyprawy układamy warstwami: -pokrojony por utarty z solą tak aby zmiękł,kto woli może sparzyć -kawałeczki ryby przyprawione według gustu -pokrojona w piórka cebula -śmietana wymieszana z curry -potarkowany żółty ser pieczemy koło 45 minut w 180-200 stopniach pałaszujemy z bagietką
  8. Tak się zastanawiam czy nie zrobić w taki sposób piersi drobiowych. :arrow: Tylko potrzebna mi podpowiedź jak długo je trzeba piec,też 40 minut??
  9. asiak30

    Udka W Coca-coli

    robiłam ale całego kurczaka w kawałeczkach...dla mnie pyszności chociaż czytałam różne opinie na temat tego dania,szkoda,że niektórzy wypowiadają się jeszcze przed ugotowaniem kurczaka ale to ich strata :arrow:
  10. rodzina zaakceptowała,mąż stwierdził,ze może jeść częściej zamiast kotletów mięsnych :D
  11. Pozwoliłam sobie połączyc dwa przepisy z tego forum i kotlety wyszły nawet,nawet. składniki: 20 dkg sera żółtego 10 dkg twarogu (niestety bryndzy nie dostałam,chwilowy brak) 1 cebula 2-3 łyżki śmietany 1/2-3/4 szklanki bułki tartej 2-3 jajka sól,pieprz,koperek,majeranek,czosnek (ja dodałam jeszcze trochę delikatu) olej do smażenia Twaróg wymieszać dobrze ze śmietaną(2 łyżki) aby nie było grudek,dodać pokrojona drobno cebulę,2 żółtka,bułkę tartą (zostawić 1/4 szklanki do panierowania),zioła,przyprawy i wymieszać z ubitą z 2 białek pianą. W razie gdyby masa była zbyt gęsta dodać jajko i śmietanę. Formować kotlety,obtoczyć w bułce i smażyć na oleju. Smacznego...a ja poczekam jaką opinię wystawi im rodzinka po dzisiejszym obiadzie.
  12. Aniu ile kotletów wychodzi z tej ilości składników? Przypadł mi do gustu ten przepis i chyba w najbliższym czasie wykorzystam go :D
  13. Wydaje mi sie ,że zacierki będą trochę za twarde do tej sałatki. Jeśli znajdziesz to kup małe gwiazdki albo drobne świderki. No i smacznego :D Napisz jak Ci smakowało :D
  14. Aniu nie wiem czy to aby nie będzie potraktowane jako reklama ale ja zawsze kupuję ten makaron z firmy Mellisa Primo Gusto,jakoś nie trafiłam na inną produkującą makaron w takiej formie. Chociaż wydaje mi się, że sałatka będzie równie smaczna z każdą inną drobną formą makaronu. Ja przygotowałam ją kiedyś z kolankami,smakowała nieźle :D ...ale jednak to nie to samo
  15. asiak30

    Kapusta

    Przygotowujemy w równych cześciach:kapustę,marchewkę,pietruszkę,seler,cebulę plus kilka ząbków czosnku (kiedy jest sezon na kalarepkę można ją także dodać). Wszystkie warzywa kroimy na zapałkę. Podsmażamy na oleju warzywa zaczynając od najtwardszego,dodając stopniowo kolejne. Kiedy wszystkie warzywa są podsmażone zalewamy je rosołkiem , dusimy do miękkości. Gdy są już gotowe dodajemy dużą ilość koperku, podbijamy śmietaną ewentualnie z dodatkiem mąki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pyszne z bułką i jako jarzynka do obiadu :D
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.