Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Krakusia

Smakowicze
  • Zawartość

    33
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1 Neutralny

O Krakusia

  • Tytuł
    Stały bywalec

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    Kraków
  • Zainteresowania
    góry

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    4583760
  1. Słyszałam o jakims zielu, jakiejś roslinie której one nie znoszą, ale nie wiem (zapomniałam) jak sie nazywa (nie mam ogrodu). Sadzi się ja w kilku miejscach. Zna ktoś tą roślinkę??? pozdro, Krakusia
  2. Krakusia

    Piszmy...

    Marcinie, jak tylko syn dopuszcza mnie do kompa to piszę tu, na forum, co tylko wiem :) Problem w tym, że gotowanie nie jest moją mocną stroną hihihi, ale i tak częstu tu bywam bo milutko tu. Obiecuję być bardziej wylewna :) Pozdrawiam smakoszy, Krakusia
  3. Nie pomogę Ci bo nie wiem nic o tej chorobie :) Ty chyba byłaś u konowałów. Nie chce mi się wierzyć aby Ci nie mogli pomóc. Radzę Ci poszukać dobrego laryngologa. Rozpytaj znajomych a znajdziesz. Może w innym mieście...Jesli nikt Ci nikogo nie poleci to idź do dobrej prywatnej przychodni lub na szpitalny oddział laryngologii i tam spytaj pielęgniarki (one wszystko wiedzą o lekarzach, który dobry i gdzie przyjmuje na 2-etat). Nie lecz sie sama, bo stracisz kupe kasy a efektu nie będzie. Prawdopodobnie wystarczy jakiś odpowiednio dobrany antybiotyk+ osłonowe. Nie przypuszczam aby wycięcie migdałów uratowało tą sytuacje, bo bakterie znajdą sobie inne miejsce (np. krtań) i co wtedy? Życzę szczęścia :) Pozdro, Krakusia
  4. Ja wrzucam kukurydze do gotującej, lekko osłodzonej wody (1 łyzka cukru na ok. 2 l wody) i gotuję ok 7-10 minut, nie dłużej, bo robi sie twarda i wtedy trzeba juz długo gotować. Nie solę wody (!!!). Trzeba zwracać uwagę przy kupnie, aby miała soczyste nasiona, kremowe, jasne. Ta żółta jest już stara, twarda i niesmaczna. Kukurydze soli sie dopiero po wyjęciu z wody. Można także posypać wiórkami masła :) Pozdro, Krakusia
  5. Nie znam innej rady niż podała Magdalena. A na czym smazycie? Można się ratować używając "zdrowego" tłuszczu i smażyć na bardzo gorącej patelni, wtedy mniej wchłoną. Można także polewę zrobić jałwą, co zrekompensuje nadmiar tłuszczu, czyli nie polewać tłustymi sosami, śmietaną itd.
  6. a piekłyście kiedyś buraczki w piekarniku zamiast takich z wody :) to dopiero "miód z boczkiem" :) Buraki podobnej wieklości upiec w piekarniku (podłożyć folie, bo blache ciężko domyć), następnie obrać, zetrzeć (na grubych oczkach) i dodać cukier, sól do smaku, chrzan i ulubionej zalewy (trochę mniej niz do gotowanych). Pasteryzować. Zróbcie sobie tak, rewelacja.
  7. Ja już mówiłam mojej siostrze :) Kłopot w tym ,że coraz mniej ludzi lubi gotować a pieczenie to już rarytas.
  8. Ręce nie mogą Ci opadać :) musisz mu pomóc. Niektóre dzieci zaskakują wszystkich zdolnościami nieco później. Tak było z moim synem. Z poniżej przeciętnego wyrósł na wybitnie zdolnego (matematycznie) dopiero w wieku 13 lat :) Zatem: wytwałości cierpliwości Ci życzę ! :P
  9. Przez wiele lat bardzo przeżywałam ten dzień. Teraz mam już studenta w domu i wiecie co dziewczyny?? zazdroszę Wam !!!!!! :) Pozdro, Krakusia
  10. Na moim forum tarzańskim także mamy chata ale czynny jest TYLKO w godz 21-23. Kto może to wchodzi. Zazwyczaj zbiera się tam kilkanaście osób. Nie ma innej rady... tylko stałe godziny. Można ustalić np. 10-11 rano i 21-22 w nocy :) Pozdro, Krakusia
  11. Ja zazwyczaj wkładam pomidory do sokowirówki :) i przyprawiam do smaku: sól, cukier, pieprz, zioła w proszku. Można dodać (do sokowirówki) 2-4 ząbki czosnku.
  12. Krakusia

    Pierogi?.

    Na stolnicy podczas wałkowania: więcej mąki od spodu ciasta a z zewnątrz mniej i nic nie trzeba zwilżać :)
  13. Krakusia

    Jakie Dania Móżna Zamrozić?

    Ja morożę jeszcze: grochówkę i naleśniki (zwinięte z dżemem)
  14. Krakusia

    Tanie Gotowanie

    Grochówka z pajdą chlebka.
  15. Racuszki to takie słoneczka na patelni :lol: chłopcy bardzo je lubią i aby sie im nie znudziły robie je na rożne sposoby. Podstawowe jest ciasto typu naleśnikowego tylko gęstsze: mleko, jajka, mąka, łyżka oleju, cukier, trochę cukieru waniliowego, szczypta soli. Ciasto to mieszam z plastrami kwasnych jabłek (takich do rozpieku) i smażę na patelni z obu stron. Posypuje cukrem pudrem. Dla odmiany jabłka ucieram na grubych oczkach i mieszam z ciastem dodając do cukrowej posypki cynamonu. Zamiast jabłek daję plasterki banana, lub jabłka mieszam z banami lub gruszkami. Pyszne są także racuszki z owoców sezonowych: truskawki, brzoskwinie, pozimki...itd Do owoców soczystych robię nieco gęstsze ciasto i dodaję jedno jajko więcej, bo placki przywierają do patelni. Smacznego :lol: Krakusia
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.