Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

raq102

Smakowicze
  • Zawartość

    5
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O raq102

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. raq102

    Grochówka wojskowa

    Grochówkę jadam bardzo rzadko, najczęściej jak zrobi ją moja mama lub przy okazji jakiegoś pikniku, lecz nie jest to zupa którą wybieram w pierwszej kolejności. Co mnie więc skłoniło do zrobienia tej zupy? Oczywiście Łukasz i to, że ostatnio musiał obejść się smakiem.
  2. Dziś prezentuję przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami). Przepis nie byle jaki, bo od mojej najlepszej teściowej . Mają to, co najlepsze faworki mieć powinny – są wyjątkowo kruche, delikatne i chrupiące. Pozycja obowiązkowa na karnawał i tłusty czwartek. Wiedzieliście, że nazwa faworki pochodzi od francuskiego faveur oznaczającego wąską wstążeczkę/tasiemkę? Składniki (wszystkie o temp. pokojowej): 1 i 1/2 szklanki mąki5 żółtek2 łyżki gęstej śmietany2 łyżeczki spirytusutłuszcz do smażenia (smalec lub olej)cukier puder do posypaniaZ mąki, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto – tak twarde jak na pierogi. Dodajemy spirytus. Ciasto należy długo zagniatać, a następnie zaczyna się zabawa – należy je porządnie zbić wałkiem! Ciasto składamy i ponownie zbijamy, aż powstaną pęcherzyki. Do ciasta dostaje się w ten sposób powietrze. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Możemy wyżywać się do woli. Następnie wałkujemy ciasto na cienkie placki i kroimy na prostokątne paski. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku. Jeden koniec paska przewlekamy przez powstały przez nacięcie otwór. Wkładamy faworki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu rozkładamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.
  3. raq102

    Likier Czekoladowy

    Domowy likier czekoladowy Bardzo prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Składniki: 200g czekolady - najlepiej 70% kakao 200ml mleka skondensowanego słodzonego 200ml mleko skondensowanego niesłodzonego 1 szkl wódki Wykonanie: Czekoladę posiekać i rozpuść w kąpieli wodnej (wrzucić do miski, którą trzymać nad gotującą się w większym garnku wodą). Płynną czekoladę wymieszać z mlekiem skondensowanym a potem z wódką. Zlać do czystej butelki, zostawić na dobę - dwie w lodówce. Likier można przechowywać w lodówce do miesiąca.
  4. raq102

    Chlebek PITA

    Często używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:( To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki, więc obiecałam sobie, że następnym razem też sama je przygotuję i tak też zrobiłam… Zapraszam na chlebek pita podany z kurczakiem i sosem czosnkowym. Składniki na chlebek pita: 1 łyżeczka suszonych drożdży60g mąki razowej chlebowej250g mąki chlebowej pszennej plus extra do podsypania1 łyżeczka soli2 łyżki nasion kminku2 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczeniaSkładniki na farsz:1-2 piersi z kurczaka2 papryki2 cebulesól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowyoliwa do smażeniaSkładniki na sos:200g jogurtu naturalnego (można dodać 1-2 łyżki majonezu)2-3 ząbki czosnkukopereksól, pieprz Mieszam drożdże z 4 łyżkami letniej wody i odstawiam na 5 minut. Do dużej miski przesiewam obie mąki i dodaję sól i kminek. W środku robię zagłębienie w które wlewam drożdże, 190 ml letniej wody i oliwę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.