Skocz do zawartości

raq102

Smakowicze
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia raq102

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. raq102

    Grochówka wojskowa

    Grochówkę jadam bardzo rzadko, najczęściej jak zrobi ją moja mama lub przy okazji jakiegoś pikniku, lecz nie jest to zupa którą wybieram w pierwszej kolejności. Co mnie więc skłoniło do zrobienia tej zupy? Oczywiście Łukasz i to, że ostatnio musiał obejść się smakiem.
  2. Dziś prezentuję przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami). Przepis nie byle jaki, bo od mojej najlepszej teściowej . Mają to, co najlepsze faworki mieć powinny – są wyjątkowo kruche, delikatne i chrupiące. Pozycja obowiązkowa na karnawał i tłusty czwartek. Wiedzieliście, że nazwa faworki pochodzi od francuskiego faveur oznaczającego wąską wstążeczkę/tasiemkę? Składniki (wszystkie o temp. pokojowej): 1 i 1/2 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki spirytusu tłuszcz do smażenia (smalec lub olej) cukier puder do posypania Z mąki, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto – tak twarde jak na pierogi. Dodajemy spirytus. Ciasto należy długo zagniatać, a następnie zaczyna się zabawa – należy je porządnie zbić wałkiem! Ciasto składamy i ponownie zbijamy, aż powstaną pęcherzyki. Do ciasta dostaje się w ten sposób powietrze. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Możemy wyżywać się do woli. Następnie wałkujemy ciasto na cienkie placki i kroimy na prostokątne paski. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku. Jeden koniec paska przewlekamy przez powstały przez nacięcie otwór. Wkładamy faworki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu rozkładamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.
  3. raq102

    Likier Czekoladowy

    Domowy likier czekoladowy Bardzo prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Składniki: 200g czekolady - najlepiej 70% kakao 200ml mleka skondensowanego słodzonego 200ml mleko skondensowanego niesłodzonego 1 szkl wódki Wykonanie: Czekoladę posiekać i rozpuść w kąpieli wodnej (wrzucić do miski, którą trzymać nad gotującą się w większym garnku wodą). Płynną czekoladę wymieszać z mlekiem skondensowanym a potem z wódką. Zlać do czystej butelki, zostawić na dobę - dwie w lodówce. Likier można przechowywać w lodówce do miesiąca.
  4. raq102

    Chlebek PITA

    Często używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:( To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki, więc obiecałam sobie, że następnym razem też sama je przygotuję i tak też zrobiłam… Zapraszam na chlebek pita podany z kurczakiem i sosem czosnkowym. Składniki na chlebek pita: 1 łyżeczka suszonych drożdży 60g mąki razowej chlebowej 250g mąki chlebowej pszennej plus extra do podsypania 1 łyżeczka soli 2 łyżki nasion kminku 2 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczenia Składniki na farsz: 1-2 piersi z kurczaka 2 papryki 2 cebule sól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowy oliwa do smażenia Składniki na sos: 200g jogurtu naturalnego (można dodać 1-2 łyżki majonezu) 2-3 ząbki czosnku koperek sól, pieprz Mieszam drożdże z 4 łyżkami letniej wody i odstawiam na 5 minut. Do dużej miski przesiewam obie mąki i dodaję sól i kminek. W środku robię zagłębienie w które wlewam drożdże, 190 ml letniej wody i oliwę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.