-
Liczba zawartości
6 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
Reputacja
1 NeutralnyO Z_wkladka
-
Tytuł
Nowy forumowicz
- Urodziny 11.11.1983
Informacje o użytkowniku
-
Płeć
Kobieta
-
Cytrynowy likier meksykański Składniki:1 litr wódki 45 %sok z dwóch cytrynlaska wanilii750 dag cukruszklanka wody Do słoja z wódką dodajemy sok z cytryn (koniecznie bez pestek!) i przekrojoną na pół laskę wanilii, dobrze zabezpieczamy słój przed parowaniem alkoholu i odstawiamy go na 8 dni. W garnku zagotujemy wodę z cukrem, aż do całkowitego rozpuszczania. Wlewamy słodki syrop do nalewki, dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy jeszcze na min 2 tygodnie do przegryzienia. Zlewamy i filtrujemy jak zawsze ;-) Na zdrowie! Po więcej przepisów zapraszam na bloga :smile: http://zwk
- 2 odpowiedzi
-
Składniki (ok 4 porcje): 600 g mięsa wieprzowego (najlepiej z szynki)4 laski makaronu soba połowa średniej główki kapustycebulka dymka + szczypiorekprzyprawa bami gorenggarść natki pietruszki ok 100 ml sosu sojowego ciemnego (najlepiej gęsty)2 łyżki sosu worchestershire sól/pieprz do smakuoliwa do smażenia Szatkujemy kapustę i cebulkę na drobne kawałeczki, mięso kroimy w najdrobniejsze paski jakie potrafimy ( podobno japończycy potrafią pociąć wieprzowinę na milimetrowe; ) powodzenia! ). W małej miseczce, lub szklance szykujemy przyprawę bami goreng, zalewamy ją wrzątkiem (musi odstać minimum
-
- wieprzowina
- kapusta
-
(i 1 więcej)
Oznaczone tagami:
-
Widzę, że masz bardzo podobny sposób na ten likier ;-) pewnie są tak samo pyszne!
-
No i klops ... Przyszedł czas (niestety) zrobić coś bez wkładki. Może to przez koniec miesiąca ;-), a może przez to, że nie miałam czasu na zakupy, a głodomór w domu czeka ;-). Wbrew pozorom szybciutko je się przyrządza, a smakują prawie jak u mamy;) składniki ( na około 4 porcje): pół kilo mięsa mielonego z indykapuszka pomidorów1 duża cebula2 ząbki czosnkułyżka sosu sojowegokostka rosołowa warzywnajajkootręby pszenne2 łyżki olejusól/pieprz wedle uznaniaczubata łyżka słodkiej paprykiłyżeczka ostrej paprykiSiekamy cebulkę na drobne kawałeczki, to samo robimy z czosnkiem. Do
-
Nalewka pomarańczowo-kawowa Prosta, niestety czasochłonna nalewka, w sam raz na zimę ;-) składniki: ok. 50 ziaren kawy 3 pomarańczeszklanka wody mineralnej0,5 l spirytusu400 g cukru białego Potrzebny nam będzie duży słój (ja używam 3 litrowego). Koniecznie przed użyciem trzeba go dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pomarańcze szorujemy i wyparzamy, aby nie został na nich żadna nieproszona rzecz. Kroimy na ćwiartki i wtykamy ziarenka kawy (tak aby nie wypadały). Tak przygotowaną pomarańczę umieszczamy w słoju. W garnku gotujemy wodę z cukrem do całkowitego rozpuszcze
-
szybki, łatwy i pyszny (specjalnie dla łasuchów) Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego, niesłodzonegook 3-4 łyżki kakao300g Cukru Białego2 opakowania Cukru Wanilinowegook 1 szklanki wódki2 kieliszki spirytusu 95%Wszystkie składniki niealkoholowe mieszamy w garnku, następnie gotujemy na małym ogniu przez około 10 min, tak aby składniki się rozpuściły i idealnie wymieszały, staramy się nie doprowadzić do wrzenia. Powoli dolewamy alkohol, mieszając likier. Po zdjęciu z ognia, przelewamy do szklanego pojemnika (karafka/butelka). Już po ostygnięciu nadaję się do degust