Witam 2 lata temu kupiłam automat do pieczenia chleba, piekę chlebek z przepisów które były dołaczone do instrukcji obsługi. Większośc typów mąki tu podanych jest niedostępna na naszym rynku, dlatego podam tylko ten który wypróbowałam i który modyfikuje zmieniając dodatki. Chlebek jest smaczny i zdrowy.
KLASYCZNY CHLEB BIAŁY Woda lub mleko 300ml
margaryna/masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 łyzeczka
cukier 1 łyzeczka
mąka, typu 550 540g
suche drozdże 1 paczka(ja daję ok 2 g drożdży swiezych)
Wszystkie składniki do automatu , pamiętając o kolejności , tzn. najpierw produkty ciekłe a potem stałe , na koncu sól.Odejmuje trochę maki, dodaję otreby, słonecznik łuskany, dynie łuskaną, rodzynki, po prostu to co mam aktualnie w domu. Właczam program Normal, po 3 godz chlebek jest gotowy. Smacznego ;-)