Skocz do zawartości

hazo

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    8
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

hazo's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputacja

  1. Zobacz może tutaj: http://www.genes.home.pl/cgibin/shop?show=...mp;sid=6efdcc1c] Mam od nich kilka foremek i jestem zadowolona.
  2. W wydanej w latach 70-tych Kuchni Polskiej znalazłam taki przepis: Ciasto maślane 30 dkg masła 10 dkg mąki Ciasto podstawowe (kluskowe) 20 dkg mąki 1/2 jaja woda 1/2 łyżki octu (3%) Przyrządzic ciasto maślane Mąkę przesiać, włożyć masło, posiekać na jednolitą masę Przyrządzić ciasto podstawowe Z mąki, wody, pół jaja i octu zagnieść ciasto jak na pierogi. Starannie wyrobić, wywałkować nadają kształt koła. Środek ciasta zostawić nieco grubszy, na nim ułożyć ciasto maślane, ukształtowane w prostokąt. Złożyć ciasto w kopertę, wałkować przyciskając lekko (aby nie popękało). Nadać formę prostokąta, złożyć na 3 części, owinąć w serwetkę, włożyć do lodówki. Powtórzyć wałkowanie 3 razy co 15 - 20 minut nie licząc pierwszego składania. Ostatni raz wywałkować na grubość 1 cm. Włożyć na blachę wstawić do bardzo gorącego piekarnika (temperatura powinna wynosić 300*C). Piec około 15 minut. Gdy ciasto lekko się zrumieni na kolor jasnozłoty, wyjąć i ostudzić. Dalej jest opisane przekładanie kremem, bo jest to przepis na napoleonki - kremówki. Nie jest to przepis wypróbowany przeze mnie. Natomiast ja z tej książki robię wiele rzeczy, bo wtedy nie było jeszcze chemii, żadnych gotowców i te przepisy mi z tego powodu bardzo odpowiadają. We wszystkich później wydanych książkach o cieście francuskim jest zazwyczaj "rozmrozić ciasto francuskie". Życzę powodzenia!
  3. hazo

    Jakie Gary?

    Zobacz tutaj: http://www.rynekagd.pl/index.php/cPath/5_63 Na innym forum dziewczyny chwaliły garnki tej firmy.
  4. hazo

    Sernik Z Jogurtu

    Według mnie tak, do sernika. Delikatnego, lekkiego, a zarazem wilgotnego sernika.
  5. Nie wiem dlaczego obcięło mi dalszy ciąg tekstu? Czy są tu jakieś ograniczenia? W podglądzie miałam wszystko, to co napisałam, a po dodaniu wiadomości tylko jej część. Może mi ktoś objaśnić, co nie tak zrobiłam? było mniej więcej tak: i wybieram kolor, jak chcę pisać grubiej, to wciskam klawisz z literą "b" i tak dalej. Trzeba tylko pamiętać, o cofnięciu tego, co się wcisnęło, żeby pisać "normalnie". Przy napisanym tekście też zaznaczam wyraz i klikam odpowiedni klawisz.
  6. Chcę napisać coś na czerwono, a teraz grubiej, a może małymi zielonymi, lub wielkimi pochylonymi a teraz podkreślam i wracam do zwykłego pisania. Nic wcześniej nie zaznaczam, jeśli od razu wiem, jak chcę, żeby tekst wyglądał. Jeśli chcę pisać czerwonymi, to klikam na trójkącik przy literze "A"
  7. Tak wygląda mój Lubię ciemne tło, bo lepiej widzę ikony.
  8. hazo

    Sernik Z Jogurtu

    Dzięki przepisowi na ten sernik trafiłam na to forum. Nie sposób było nie spróbować. Najpierw się przestraszyłam, bo wyjęłam z pieca takie monstrum: Ale już po półgodzinie opadł do brzegów formy, a dziś wygląda tak: Bardzo smaczny, a przy tym szybko i łatwo się robi.
  9. I ja chciałam się przywitać ze wszystkimi. Mam na imię Hanka i jestem z Warszawy. Trafiłam na to forum dzięki... sernikowi z jogurtów bałkańskich. A właściwie dzięki linkowi przy przepisie podanym na innym forum. Mam nadzieję, że zagoszczę tu na dłużej.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.