Gość Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2005 Flaczki z drobiu 1,5 l rosołu drobiowego, pół ugotowanej kury, 250 g ugotowanych żołądków drobiowych, 250 g marchewki, 150 g selera, 1 łyżka majeranku, pół łyżeczki imbiru mielonego, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, ostra papryka, sól, pieprz, można dodać szczyptę mielonego kminku Jeżeli gotujemy rosół z korpusów kurczaka lub indyka, wówczas dokupujemy 500 g piersi z kurczaka lub indyka, a skórę obieramy z ugotowanych korpusów. Ugotowane w rosole mięso, skórę, żołądki kroimy w paski. Warzywa obieramy i również kroimy w paski. Imbir zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, późnej zlewamy do zupy tylko wodę imbirową. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy pokrojone warzywa. Pod koniec smażenia oprószamy mąką. Wszystkie składniki dodajemy do rosołu, przyprawiamy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Można dosypać szczyptę mielonego kminku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Ja robię te "flaczki" z udek (ok.3-4 szt)lub całego kurczaka- bez dodawania żołądków,bo moja rodzinka nie przepada. Polecam,pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 Ja też takie flaczki robię z udek/1-2 szt/ ale dodatkowo zagniatam ciasto z jednego jajka,wrzucam do zamrażarki na 1-2 godziny, a następnie ścieram na tarce z dużymi oczkami .Doprawiam jak tradycyjne flaczki. Nazywamy to zupą flaczkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Ja również robię z mięsa z udek z kurczaka i też sobie chwalę :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Ja także robię z udek i dodaję koncentrat pomidorowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedroneczka Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Zupka pierwsza klasa ja dodałam przecier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thallia Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Ja równiez robię taka zupe, ale zamiast żołądków daje serca kurzęce( osobno gotowane) no i całego kurczaka oraz przyprawe do flaków. Tez jest pyszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.