Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
kotekmaly

Mus Czekoladowy Z Karmelizowaną Marchewką

Rekomendowane odpowiedzi

Mus czekoladowy jak nieśmiałe dziewczę z dobrego domu nie zdradza od razu wszystkich swoich atutów. Ot taki sobie musik ? pomyślicie. Po spróbowaniu jednak jesteście pewni ? nieśmiałe dziewczę z dobrego domu któregoś dnia zostanie waszą żoną. Szanowni Państwo, przedstawiamy?

Dołączona grafika

Mus czekoladowy z karmelizowaną marchewką

Składniki:

300 g czekolady połamanej na małe kawałki

(mlecznej i gorzkiej, pół na pół lub z przewagą gorzkiej; najlepiej 70%)

sól morska

100 g drobnego cukru

6 dużych jajek białko oddzielone od żółtek

300 ml śmietany kremówki

2 łyżki dobrego kakao w proszku

garść wiórków karmelizowanej marchewki

drobniutko starte 2 marchewki

Czas przygotowania: 1 godzina

Porcje: 8-12, ok. 1,2 l

Czekoladę ze szczyptą soli morskiej umieszczamy w misce, garnuszku, którą ustawiamy na większym garnku wypełnionym wodą tak, aby jej linia nie dotykała mniejszego naczynia. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, aż ten się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. W kolejnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W następnej na sztywno ubijamy zimną kremówkę. W trzeciej misce ubij kremówkę. Do żółtkowej masy dodajemy drobne starte marchewki, 2 łyżki kakao oraz rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie łączymy. Następnie powoli, delikatnie mieszając dodajemy ubitą kremówkę. Na ostatnim etapie dodajemy pianę z białek, mieszając powoli, zataczając "ósemki". Przed podaniem odstawiamy na min. godzinę do lodówki. Dekorujemy karmelizowaną marchewką.

Karmelizowana marchewka

Składniki:

3 starte na wiórki marchewki

3/4 szklanki wody

1/2 szklanki cukru

świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy

Czas: 30 min.

Marchewkę ścieramy na jak najdłuższe wiórki. W garnuszku zagotowujemy syrop, dodajemy sok pomarańczowy oraz marchewkę. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając aż do chwili gdy wiórki zmiękną i pokryją się cudownym karmelem. Odstawiamy na sitko na co najmniej godzinę lub noc całą :) Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku, używając do dekoracji lub produkcji marchewkowych i nie tylko słodkości.

Pozdrawiamy ciepło i życzymy wielu kulinarnych inspiracji,

Mr. & Mrs. Sandman

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.