ra_szymczak Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) Składniki - 40 dag makaronu świderki - słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Razem z pieczarkami podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodać mięso oraz warzywa, chwilkę podusić. Całość przełożyć do wysokiego naczynia, dodać makaron i dwie łyżki majonezu. Wymieszać. Natkę pietruszki umyć, wysuszyć i posiekać. Dodawać do potrawy według uznania. Uwaga – sprawdzona rada 1) na zimno danie świetnie nadaje się na pożywna sałatka Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj Edytowane 10 Marca 2013 przez ra_szymczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobrek Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Ja też uwielbiam świderki z kurczakiem, ale w troche innym wykonaniu: -makaron świderki -cukinia -2 piersi z kurczka -śmietana -serek topiony(śmietanowy) -szpinak -brokuł -olej z pestek dyni Wykonanie: Pokroić w kostkę piersi z kurczaka i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem z pestek dyni(RADA: Odradzam ten z TESCO. Dla mnie sprawdził się olej z olejeswiata.eu), dodać serek topiony (np. Hochland, nie warto dodawać tych gorszej jakości bo psują tylko smak). Brokuły ugotować. Do dużego garnka wsypać pokrojoną cukinię, szpinak,śmietanę, brokuły i całość z patelni. W tym samym czasie ugotować makaron. Makaron polać sosem. Smacznego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zagotowana Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Czy olej musi być koniecznie z pestek dyni? Oliwa z oliwek nie mogłaby być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobrek Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Może być też oliwa:) Ja po prostu jakiś czas temu kupiłem olej z pestek dyni i dodaje go do prawie wszystkich potraw (bo tak mi zasmakował) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marlen Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Uwielbiam makaron po każdą postacią, będę wdzięczna za więcej pomysłów na makaronowe dania (oby szybie i nieskomplikowane bo nie jestem jeszcze mistrzem kuchni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aneczka1984 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Makaron gotujesz na ugotowany i gorący wrzucasz rucolę, suszone pokrojone pomidory, uprazony słonecznik, oliwki, usmażony w ziołach, pokrojony w male kawałeczki kurczaczek mieszasz i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabriellla Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Do kurczaka i makaronu najlepiej sprawdzają się białe wytrawne wino i śmietanka. Tu świetny przepis choć nie z fusilli ale z tagliatelle : https://www.facebook.com/pages/kulinarnatvpl/444236555668785 (ostatnia propozycja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mysza_1989 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 A może makaron ze szpinakiem? Na patelni podsmażasz na maśle szpinak z ząbkiem czosnku, doprawiasz solą i pieprzem, w międzyczasie gotujesz ulubiony makaron. Do szpinaku można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu wg upodobań :) Całość wymieszać, posypać startym żółtym serem na talerzach. Szybko i smacznie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Ten makaron ze szpinakiem brzmi pysznie, dodatkowo jest łatwy i szybki do przygotowania, trzeba będzie się skusić, dziękuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabriellla Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Dodaj do tego szpinaku jeszcze sera pleśniowego, np. gorgonzoli i posyp zamiast żółtym serem parmezanem, to będzie jeszcze lepszy. :) A śmietankę polecam słodką 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Dzięki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mysza_1989 Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Możesz też spróbować dodać kawałki kurczaka albo łososia. Ze szpinakiem świetnie się łączą :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marlen Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Makaron gotujesz na ugotowany i gorący wrzucasz rucolę, suszone pokrojone pomidory, uprazony słonecznik, oliwki, usmażony w ziołach, pokrojony w male kawałeczki kurczaczek mieszasz i gotowe. a suszone pomidory takie ze słoika? może głupie pytanie ale przepis wydaje się pyszny a ja mistrzem kuchni nie jestem i nie chcę niczego sknocić :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marlen Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 A może makaron ze szpinakiem? Na patelni podsmażasz na maśle szpinak z ząbkiem czosnku, doprawiasz solą i pieprzem, w międzyczasie gotujesz ulubiony makaron. Do szpinaku można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu wg upodobań 🙂 Całość wymieszać, posypać startym żółtym serem na talerzach. Szybko i smacznie 🙂 Robiłam, ale wyszedł mi trochę mdły ten szpinak :/ może za mało czosnku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.