Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ra_szymczak

Świderki Z Kurczakiem

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

- 40 dag makaronu świderki

- słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą

- 3 filety z kurczaka

- 30 dag pieczarek

- 2 łyżki majonezu

- natka pietruszki

- 1 łyżka oleju

- sól, pieprz

 

Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i
pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al
dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki
umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Razem z
pieczarkami podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodać mięso
oraz warzywa, chwilkę podusić. Całość przełożyć do wysokiego naczynia, dodać
makaron i dwie łyżki majonezu. Wymieszać. Natkę pietruszki umyć, wysuszyć i
posiekać. Dodawać do potrawy według uznania.


Uwaga – sprawdzona rada

1)    na zimno danie świetnie nadaje się na pożywna sałatka

 

Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj

Edytowane przez ra_szymczak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też uwielbiam świderki z kurczakiem, ale w troche innym wykonaniu:

-makaron świderki

-cukinia

-2 piersi z kurczka

-śmietana

-serek topiony(śmietanowy)

-szpinak

-brokuł

-olej z pestek dyni

 

Wykonanie:

Pokroić w kostkę piersi z kurczaka i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem z pestek dyni(RADA: Odradzam ten z TESCO. Dla mnie sprawdził się olej z olejeswiata.eu), dodać serek topiony (np. Hochland, nie warto dodawać tych gorszej jakości bo psują tylko smak). Brokuły ugotować. Do dużego garnka wsypać pokrojoną cukinię, szpinak,śmietanę, brokuły i całość z patelni. 

W tym samym czasie ugotować makaron. Makaron polać sosem. Smacznego:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość zagotowana

Czy olej musi być koniecznie z pestek dyni? Oliwa z oliwek nie mogłaby  być?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może być też oliwa:) Ja po prostu jakiś czas temu kupiłem olej z pestek dyni i dodaje go do prawie  wszystkich potraw (bo tak mi zasmakował)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość marlen

Uwielbiam makaron po każdą postacią, będę wdzięczna za więcej pomysłów na makaronowe dania (oby szybie i nieskomplikowane bo nie jestem jeszcze mistrzem kuchni)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Makaron gotujesz na ugotowany i gorący wrzucasz rucolę, suszone pokrojone pomidory, uprazony słonecznik, oliwki, usmażony w ziołach, pokrojony w  male kawałeczki kurczaczek mieszasz i gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość mysza_1989

A może makaron ze szpinakiem?

Na patelni podsmażasz na maśle szpinak z ząbkiem czosnku, doprawiasz solą i pieprzem, w międzyczasie gotujesz ulubiony makaron. Do szpinaku można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu wg upodobań :) Całość wymieszać, posypać startym żółtym serem na talerzach. Szybko i smacznie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten makaron ze szpinakiem brzmi pysznie, dodatkowo jest łatwy i szybki do przygotowania, trzeba będzie się skusić, dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodaj do tego szpinaku jeszcze sera pleśniowego, np. gorgonzoli i posyp zamiast żółtym serem parmezanem, to będzie jeszcze lepszy. :)

A śmietankę polecam słodką 30%

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość mysza_1989

Możesz też spróbować dodać kawałki kurczaka albo łososia. Ze szpinakiem świetnie się łączą :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość marlen

Makaron gotujesz na ugotowany i gorący wrzucasz rucolę, suszone pokrojone pomidory, uprazony słonecznik, oliwki, usmażony w ziołach, pokrojony w  male kawałeczki kurczaczek mieszasz i gotowe.

a suszone pomidory takie ze słoika? 

może głupie pytanie ale przepis wydaje się pyszny a ja mistrzem kuchni nie jestem i nie chcę niczego sknocić :/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość marlen

A może makaron ze szpinakiem?

Na patelni podsmażasz na maśle szpinak z ząbkiem czosnku, doprawiasz solą i pieprzem, w międzyczasie gotujesz ulubiony makaron. Do szpinaku można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu wg upodobań :smile: Całość wymieszać, posypać startym żółtym serem na talerzach. Szybko i smacznie :smile:

Robiłam, ale wyszedł mi trochę mdły ten szpinak :/ może za mało czosnku ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.