Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
meskakuchnia

Orzechowa Tarta Z Mascarpone, Kardamonem I Owocami Leśnymi

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

1 szklanka migdałów
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżki miodu
4 nasiona kardamonu
10 suszonych fig
125 ml sera mascarpone
1/4 szklanki syropu klonowego
2 szklanki mrożonej mieszanki owoców leśnych (jeżyny, jagody, czarna porzeczka)

 

Przepis Kulinarny:

Do średniej wielkości garnka wrzuć owoce, dodaj syrop klonowy i postaw garnek na bardzo małym ogniu. Gotuj wszystko przez 1h, od czasu do czasu mieszając.

Do blendera wrzuć migdały, orzechy włoskie, figi, dodaj miód oraz obrane nasiona kardamonu. Zmiksuj wszystko bardzo dokładnie aby otrzymać „zbitą”, jednolita masę.

Uzyskaną masę orzechową przenieś do naczynia w którym przygotujesz tartę i rozprowadź ją używając do tego łyżki tak aby przykryła równomiernie dno naczynia.

Na tak przygotowany spód tarty nałóż ser mascarpone i rozsmaruj go równomiernie na orzechowym spodzie.

Tak przygotowaną tartę omieść w lodówce na 30 minut.

Po upływie tego czasu wyciągnij tartę z lodówki. W tym samym czasie powinna minąć 1 godzina od gotowania owoców.

Wyłącz gaz pod owocami i odstaw garnek na 10 minut aby owoce miały temperaturę zbliżoną do pokojowej.

Gdy owoce ostygną przenieś je wraz z częścią soku na tartę i umieść wszystko ponownie w lodówce na 15 minut.

Po 15 minutach wyciągnij tartę z lodówki odczekaj kolejne 10 minut i możesz ją pokroić i podawać zniecierpliwionym domownikom.

 

Deser dla 4 - 6 osób

 

http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/desery/tarta-orzechy-mascarpone-kardamon-owoce

 

post-30698-0-61863500-1392015296_thumb.j

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.