Skocz do zawartości

Pancerze Z Krewetek


Rudolf

Rekomendowane odpowiedzi

Ja przyrządzam je w całości w piekarniku w sosie pomidorowym, wtedy pancerz dodaje smaku sosu w którym sie gotują. A możesz przecież i obrane kupic jak chcesz mieso bez pancerza, bo szkoda tych z pancerzem obierać, takie to raczej tylko w całości sie przygotowuje. Możesz tez je tak smazyc całe , z czosnkiem na oliwie,bardzo smaczne :)

Podaje przepis na moje w sosie pomidorowym, może sie przyda :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na 4-5 osób:

3 kg krewetek tygrysich (mogą być mrożone)

3 puszki pomidorów bez skórki (razem 1,2 kg)

125 ml oliwy z oliwek

1 duża papryczka chili

1/3 cytryny

1 mały pęczęk pietruszki (lub ok. 3 łyżek mrożonej posiekanej pietruszki)

sól, pieprz

2 łyżeczki cukru

1-2 główki czosnku

Krewetki jeśli są mrożone rozmrozić. Czosnek obrać. Jedną główkę posiekać na drobniuteńką kosteczkę a ząbki z drugiej główki poprzekrajać na pół. Papryczkę chili razem z pestkami pokroić w cienkie krążki. Pietruszkę posiekać bardzo drobno.

Pomidory z puszek razem z sokiem przełożyć do miski,rozdrobnić ręką, dodać pietruszkę, czosnek, papryczkę chili, oliwę, cukier i sól do smaku. Dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie sprawdzić smak i doprawić ewentualnie pieprzem (stopień ostrości zależy od konsumujących ), wycisnąć też sok z cytryny i dodać otartą z niej skórkę.

Kiedy krewetki są już rozmrożone należy tylko odciąć ich długie wąsy, można je też pozbawić ciemnego układu trawiennego który znajduje się na grzbiecie ( przecinając go wzdłuż nożyczkmi, rozchylając skorupę i mięso usunąć ciemny "wężyk" - podważyć ) Następnie wrzucić w całości do sosu, porządnie wymieszać i znów odstawić na ok. pół godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C . Krewetki rozkładamy na dwóch dużych blachach. Pieczemy kolejno ok. 25 max 30 min. ( po upływie połowy czasu krewetki obracamy na drugą stronę ) Podajemy z pieczywem. Polecam serdecznie i życzę smacznego!!!

post-6578-0-53970100-1410033121_thumb.jp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.