Gość janeczka Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2005 W związku z posiadanymi dużymi zapasami orzechów włoskich i brakiem pomysłu na ich wykorzystanie proszę o podanie przepisów na ciasta, do których wymagane są duże ilości orzechów włoskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viola J. Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Składniki: 6 jaj 1i 1 / 2 szkl cukru 3 szkl mąki 1 szkl oleju 1szkl orzechów (mozna więcej) 1 i 1 / 2 łyżeczki sody, cynamonu oraz proszku do pieczenia 1 opakowanie rodzynek kilka jabłek ( 3 -4 ) Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie olej, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać orzechy, rodzynki i jabłka posiekane (ćwiarki jabłka pokroić w plastry). Piec około 45 minut. Ciasto po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. Rada: ciasto po wyrobieniu wychodzi dosyć gęste. Proszę nic nie dodwać! :lol: Smacznego :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viola J. Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Składniki: 2.5 szkl mąki 4 żółtka 2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody 20 dag masła 2 łyżki śmietany Zagnieść ciasto i upiec dwa placki. Na każdy placek położyć cienką warstwę dżemu. Z białek ubić pianę + 1niepełną szkl cukru pudru, rozłożyć na dżem i posypać pokrojonymi orzechami po 10 dag na każdy placek. Piec 30 min. Krem: 1 margaryna 0.5 l mleka 0.5 szkl cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Po wystygnięciu połączyć z margaryną. Położyć na jedną warstwę ciasta, przykryć drugą warstwą tą z orzechami do środka. Polać polewą. Smacznego :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Witam http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif Na stronie www.smaczny.pl jest wiele przepisów na ciasta z orzechami. Ja polecam w szczególności: Ciasto orzechowe, Snikersa i Roladę orzechową, gdzyż te przepisy zawierają najwięcej orzechów włoskich i są naprawdę smaczne. Pozdrawiam :lol: Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agadir Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2005 Ciasto orzechowe Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 20 dkg margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody wymieszać z 2 łyżkami gorącego mleka Masa orzechowa 30 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dkg cukru 12 dkg masła Miód i margarynę posiekać w mące i cukrze - dodać jajka i rozpuszczoną sodę - zagnieść ciasto jak na kruche, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na godzinę. Składniki masy orzechowej zasmażyć w rondlu, nałożyć na jedną część ciasta.Piec 10-15 min. w temperaturze 250 stopni na pergaminie. Masa budyniowa 10 dkg cukru 1/2 litra mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 margaryna 1 budyń W 1/2 szklanki mleka wymieszać mąke i cukier - zagotować.Z reszty mleka ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać margarynę , masę z mąki i cukru.Wymieszać mikserem. Ostudzone ciasto przełożyć masą, wstawić do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MONIKA.P Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2005 JA PIEKE TAKI OTO PLACEK ORZECHOWY CIASTO: 20 DKG MARGARYNY,20 DKG MĄKI,2 ŻÓŁTKA,3 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY CIASTO ZAGNIEŚĆ I SCHŁODZIĆ. ORZECHY: 40 DKG ZMIELONYCH ORZECHÓW,40 DKG CUKRU,12 JAJ ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM DO BIAŁOŚCI,NASTĘPNIE DODAĆ ORZECHY NA KONIEC UBITĄ PIANĘ Z BIAŁEK.PIEC OKOŁO 1 GODZINY NA ZŁOTY KOLOR.PO WYSTUDZENIU WIERZCH CIASTA POSYPAC CUKREM PUDREM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.