Gość navigator3 Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2005 Witam, kiedys gdy bylem nad mozem chodzil po plazy facet ktory sprzedawał taka kukurydze. Kupilem i zaczalem konsumowac. Była wspaniała i miekka. Teraz gdy kupuje ja w sklepie, niewiem jak mam ją ugotowac zeby byla rownie dobra. Proszę o dokladny opis przyżadzenia takiej kukurydzy. Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2005 Włóż kolby do wrzącej, osolonej wody, gotuj na małym ogniu pod pokrywką do miękkości ziaren. I już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krakusia Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2005 Ja wrzucam kukurydze do gotującej, lekko osłodzonej wody (1 łyzka cukru na ok. 2 l wody) i gotuję ok 7-10 minut, nie dłużej, bo robi sie twarda i wtedy trzeba juz długo gotować. Nie solę wody (!!!). Trzeba zwracać uwagę przy kupnie, aby miała soczyste nasiona, kremowe, jasne. Ta żółta jest już stara, twarda i niesmaczna. Kukurydze soli sie dopiero po wyjęciu z wody. Można także posypać wiórkami masła :) Pozdro, Krakusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2005 Masz rację. Mnie twardniała :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Ja też gotuję w osłodzonej wodzie ale wkładam kolby do zimnej wody. A potem masełko i sól... mniam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamusia Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 moj sposob na dobra kukurydze zagotowac wode dodac sol ,cukier,[do smaku] wlozyc kukurydze ,gotuje ja z 15 min i przykrywam pokrywka kukurydza fajnie dochodzi i jest poprostu pycha ziarenka miekkie ten przepis dostalam od znajomej kiedys tez gotowalam po pol godziny a naprawde niepotrzebnie pozdrawiam :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.