Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość navigator3

Gotowanie kukurydzy w kolbach...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość navigator3

Witam, kiedys gdy bylem nad mozem chodzil po plazy facet ktory sprzedawał taka kukurydze. Kupilem i zaczalem konsumowac. Była wspaniała i miekka. Teraz gdy kupuje ja w sklepie, niewiem jak mam ją ugotowac zeby byla rownie dobra. Proszę o dokladny opis przyżadzenia takiej kukurydzy. Pozdrawiam :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Włóż kolby do wrzącej, osolonej wody, gotuj na małym ogniu pod pokrywką do miękkości ziaren. I już

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja wrzucam kukurydze do gotującej, lekko osłodzonej wody (1 łyzka cukru na ok. 2 l wody) i gotuję ok 7-10 minut, nie dłużej, bo robi sie twarda i wtedy trzeba juz długo gotować. Nie solę wody (!!!). Trzeba zwracać uwagę przy kupnie, aby miała soczyste nasiona, kremowe, jasne. Ta żółta jest już stara, twarda i niesmaczna. Kukurydze soli sie dopiero po wyjęciu z wody. Można także posypać wiórkami masła :) Pozdro, Krakusia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja też gotuję w osłodzonej wodzie ale wkładam kolby do zimnej wody. A potem masełko i sól... mniam !!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

moj sposob na dobra kukurydze zagotowac wode dodac sol ,cukier,[do smaku] wlozyc kukurydze ,gotuje ja z 15 min i przykrywam pokrywka kukurydza fajnie dochodzi i jest poprostu pycha ziarenka miekkie ten przepis dostalam od znajomej kiedys tez gotowalam po pol godziny a naprawde niepotrzebnie pozdrawiam :biggrin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.



×