mamamatiego Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2005 Składniki: Ciasto: - 9 białek, - 2/3 szkl. cukru pudru, - 1,5 szkl. wiórków kokosowych, - 1,2 szkl. maku, - 5 żółtek. Krem: - 300g masła, - 1/3 szkl. cukru pudru, - 3 budynie waniliowe, - 4,5 szkl. mleka, - 4 żółtka. Polewa: - 3 łyżki masła, - 1 szkl. cukru pudru, - 5 łyżek kakao, - 1,2 szkl. mleka. Ponadto: - 1,5 paczki biszkoptów okrągłych, - 1 szkl. wódki lub innego alkoholu, - 1/3 szkl. wody, - rodzynki. blacha: 30X40 Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo cukier puder i ubijać dalej. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i makiem ( nie mielonym). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok. 20 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku. Otworzyć drzwiczki i jeszcze chwile poczekać. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Ugotować budyń w litrze mleka, wymieszać zimny z żółtkami. Następnie zmiksować budyń z masłem, uważać żeby nie miksować za dlugo, najlepiej budyń wyłożyć w dwóch ratach. Rozpuścić 3 łyżki masła z cukrem pudrem, mlekiem i kakao. Gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu ciasta wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty ( zamoczone w ponczu (1 szkl. alkoholu wymieszana z 1/3 szkl. wody), zalać przestudzoną polewą czekoladową, na wierzch każdego biszkopta klaść po jednej rodzynce. Trzymać w chłodnym miejscu. Smaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazula226 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2005 Mam troszeczke inny przepis na to ciasto, więc jeśli mogę coś dodac od siebie... :) Piersi murzynki Składniki ciasta: - 15 dag kokosu - 15 dag maku - 3/4 szklanki cukru - 6 białek - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki kremu: - 6 żółtek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 1 budyń śmietankowy - 1 paczka margaryny Kasi lub masła - 1/2 litra mleka - 6 łyżek cukru Inne składniki: - Polewa czekoladowa(duża ilość) - rodzynki - biszkopty - alkohol do nasączenia biszkoptów Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wymieszać mak z kokosem i proszkiem do pieczenia. Całość wsypać do białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto i piec około 30 minut, aż do zarumienienia. Rozmieszać w szklance(dużej szklance) połowę ilości mleka, cukier, budyń, obie maki i żółtka. Pozostałe mleko zagotować i wlać wymieszany budyń, cały czas mieszając, aż mocno zgęstnieje(najlepiej robić to mikserem, ale wtedy polecam wyższy garnek, bo może pryskać) po ugotowaniu ostudzić, i połączyć z tłuszczem(budyń powinien być jeszcze odrobinę ciepły, wtedy lepiej się połączy z tłuszczem). Krem wyłożyć na upieczone ciasto, na wierzch położyć biszkopty maczane w alkoholu, polać polewą bardzo obficie, tak, żeby nie było widać miejsca bez polewy, a na środku każdego nich położyć 1(jeden) rodzynek może mamamatiego wypróbujesz ten przepis? polecam ;) a ja na pewno skorzystam z Twojego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa42 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Czemu nie ma fotki pewnie ładnie wyglada;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajaj Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Przepis troszeczke inny ale przeciez sens ciasta i wygladten sam. Dobre ciasto. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANGI Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Heh ja tez mam inny przepis ale efekt końcowy wychodzi taki sam jak w powyższych przepisach:) Mimo to chętnie je wypróbuję ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.