Skocz do zawartości

Cycki Murzynki


mamamatiego

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: Ciasto: - 9 białek, - 2/3 szkl. cukru pudru, - 1,5 szkl. wiórków kokosowych, - 1,2 szkl. maku, - 5 żółtek. Krem: - 300g masła, - 1/3 szkl. cukru pudru, - 3 budynie waniliowe, - 4,5 szkl. mleka, - 4 żółtka. Polewa: - 3 łyżki masła, - 1 szkl. cukru pudru, - 5 łyżek kakao, - 1,2 szkl. mleka. Ponadto: - 1,5 paczki biszkoptów okrągłych, - 1 szkl. wódki lub innego alkoholu, - 1/3 szkl. wody, - rodzynki. blacha: 30X40 Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo cukier puder i ubijać dalej. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i makiem ( nie mielonym). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok. 20 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku. Otworzyć drzwiczki i jeszcze chwile poczekać. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Ugotować budyń w litrze mleka, wymieszać zimny z żółtkami. Następnie zmiksować budyń z masłem, uważać żeby nie miksować za dlugo, najlepiej budyń wyłożyć w dwóch ratach. Rozpuścić 3 łyżki masła z cukrem pudrem, mlekiem i kakao. Gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu ciasta wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty ( zamoczone w ponczu (1 szkl. alkoholu wymieszana z 1/3 szkl. wody), zalać przestudzoną polewą czekoladową, na wierzch każdego biszkopta klaść po jednej rodzynce. Trzymać w chłodnym miejscu. Smaczego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam troszeczke inny przepis na to ciasto, więc jeśli mogę coś dodac od siebie... :)

Piersi murzynki

Składniki ciasta:

- 15 dag kokosu

- 15 dag maku

- 3/4 szklanki cukru

- 6 białek

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki kremu:

- 6 żółtek

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki mąki pszennej

- 1 budyń śmietankowy

- 1 paczka margaryny Kasi lub masła

- 1/2 litra mleka

- 6 łyżek cukru

Inne składniki:

- Polewa czekoladowa(duża ilość)

- rodzynki

- biszkopty

- alkohol do nasączenia biszkoptów

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wymieszać mak z kokosem i proszkiem do pieczenia. Całość wsypać do białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto i piec około 30 minut, aż do zarumienienia.

Rozmieszać w szklance(dużej szklance) połowę ilości mleka, cukier, budyń, obie maki i żółtka. Pozostałe mleko zagotować i wlać wymieszany budyń, cały czas mieszając, aż mocno zgęstnieje(najlepiej robić to mikserem, ale wtedy polecam wyższy garnek, bo może pryskać) po ugotowaniu ostudzić, i połączyć z tłuszczem(budyń powinien być jeszcze odrobinę ciepły, wtedy lepiej się połączy z tłuszczem).

Krem wyłożyć na upieczone ciasto, na wierzch położyć biszkopty maczane w alkoholu, polać polewą bardzo obficie, tak, żeby nie było widać miejsca bez polewy, a na środku każdego nich położyć 1(jeden) rodzynek

może mamamatiego wypróbujesz ten przepis? polecam ;)

a ja na pewno skorzystam z Twojego

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.