mamamatiego Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2005 Składniki: Ciasto: - kostka margaryny, - 25 dkg cukru, - 4 jaja, - 20 dkg mąki pszennej, - 5 dkg mąki ziemniaczanej, - łyżka kakao, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa I: - 50 dkg białego sera, - 4 żółtka, - 20 dkg margaryny, - 1 szkl. cukru, - 1 galaretka cytrynowa, - 1 szkl. wody. Masa II: - 4 białka, - 1,2 szkl. cukru, - 1 galaretka wiśniowa, - 1 szl. wody. Ponadto: - polewa czekoladowa. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec, do utartej masy dodać pianę z białek i wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 częśći i upiec 3 placki. Placki są kruche więc najlepiej piec je na papierze do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Utrzeć ser z żółtkami, margaryną i cukrem. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać ją do utartego sera i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić z cukrem nad parą na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy zacznie tężeć dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Na pierwszy placek wyłożyć masę serową i przykryć ją drugim plackiem. Następnie wyłożyć masę białkową i położyć trzeci placek. Ciasto polać polewą. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Ciekawe ciasto,już wydrukowałam przepis i ....czekam na okazję by go wypróbowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Ciacho to jest smaczniutkie,połączenie ciasta z pianką i masą serową jestbardzo udane.Zarówno pięknie wygląda bo jest kolorowe i nie jest za słodkie.Ja wypróbowałam kiedyś też inną wersję ,położyłam obie warstwy na biszkopcie i wierzch posypałam obficie wiórkami ,chociaż masy są takie same ale smak inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.