Gość didloo Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2004 Poszukuje przepisu na cebulaki. Był kiedys taki na stronie mniamniowiczów, ale dostęp do niej teraz jest płatny , a ja nie zdążyłam sobie odpisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halkuk Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2004 Witaj :D Z mniammniama mam przepis "Murzin biały czyli hod dog po polsku"- tu też jest cebula , no i formuje się podłużne bułki . Myślę , że z powodzeniem można zrobić z tego właśnie cebulaki , dodając trochę więcej cebuli niż tu podano . Murzin biały czyli hod dog po polsku - spisane z mniam-mniam :D Składniki: 1 kg mąki 2 dag drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 łyżeczka vegety 2 cebule drobno pokrojone i zarumienione na maśle (mają być jasno brązowe) ciepła woda Sposób przygotowania: Z drożdży , cukru , łyżki mąki i ciepłej wody zrobić zaczyn , jak urośnie dodać do mąki , dodać cebulę wraz z tłuszczem na którym się smażyła . Wyrobić , dodając wody , aż wyjdzie gęste ciasto , nie lepiące się do rąk . Odstawić do wyrośnięcia . Z ciasta uformować podłużne bułki, odstawić do wyrośnięcia, potem posmarować wodą, piec okolo 30 minut w 160 stopni. Każdą bułkę przekroić, włożyć podgrzaną parówkę, kiełbaskę, lub pasek żółtego sera, włożyć na chwilkę do piekarnika, aby podgrzać całość. Dołożyć jakąś pikantną sałatkę, czy inne pikle, keczup, musztardę i wcinać Powodzenia . Smacznego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość didloo Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2004 :D Bardzo dziękuję za przepis. Jest bardzo ciekawy i na pewnogo wykorzystam. Jednak w mniamniamach był przepis pod tytułem "cebulaki" i o ten przepis właśnie mi chodzi. :D Ale bardzo dziękuję za "murzina". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Cebulaki Ciasto: 50 dag mąki, 1 jajko, 1łyżeczka cukru, 4 dag drożdży, 3/4szkl mleka, 5 dag margaryny lub 2 łyżki oliwy, szczypta soli. Cebulka na ciasto: 3-4 średnie cebule, 5 dag margaryny, 1 łyżka śmietany (niekoniecznie) 2-3 łyżki potartego żółtego sera lub tyle samo maku. Rozetrzeć drożdże z cukrem, dolać letnie mleko, wsypać ok. 3 łyżek mąki i wymieszać, tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie pokroić cebulkę na plastry, podsmażyć na margarynie dolać odrobinę wody i dusić do miękkości, gdy woda odparuje dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany i zagotować, dodać soli i pieprzu jeżeli ktoś lubi. Wsypać mąkę do miski wlać wyrośnięty zaczyn do mąki i dodać resztę składników , jeżeli dodajemy margarynę należy ją rozpuścić i lekko ostudzić. Wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Odrywać z ciasta po kawałku i rozpłaszczać na posmarowanej tłuszczem blaszce robiąc dołek na środku , przykryć i odstawić na chwilę do podrośnięcia. W dołek nakładać usmażoną cebulkę i posypać serem lub makiem. Ja posypuję je jeszcze odrobiną soli. Piec w temp 180-200st C aż ciasto się zrumieni. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Przepis mniamowy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graszka Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Wkleiłam przepis i zapomniałam o zalogowaniu się :D życzę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość didloo Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Bardzo, ale to bardzo dziękuję!!! Pozdrawiam. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Poszukuje przepisu na cebulaki. Był kiedys taki na stronie mniamniowiczów, ale dostęp do niej teraz jest płatny , a ja nie zdążyłam sobie odpisać. WITAJ....... NAPISZE TOBIE PRAWDZIWY PRZEPIS NA CEBULAKI......... TO JEST SMAK MOJEGO DZIECINSTWA.MOJA MAMA PIEKLA NAM JE DOSC CZESTO A JA SWOIM DZIECIM POMIMO,ZE MOJE DZIECI MAJA JUZ SWOJE ALE JEST TO PRAWDZIWY RARYTAS DLA NICH JAK CEBULACZKI UPIEKE.RZEPISY ,KTORE PODANO TOBIE NA NECIE TO PSEUDO-CEBULAKI......ZYCZE SMACZNEGO 4 DUZE CEBULE POKROIC W KOSTKE,POSOLIC,WYMIESZAC I ODSTAWIC NA BOK W MISECZCE 1/2 KG. MAKI 1/2 KOSTKI MASLA LUB MARGARYNY 5 DKG.DROZDZY SZCZYPTA SOLI 1 JAJKO MLEKA CIEPLEGO TYLE,ABY WYROBILO SIE CIASTO..... DO ROZCZYNU 1 LYZECZKE CUKRU.... CIASTO WYRABIA SIE TAK JAK TYPOWE DROZDZOWE. PO WYROSNIECIU BIERZEMY KAWALEK (TAK JAK NA WIEKSZEGO PACZKA) CIASA DO NATLUSZCZONEJ REKI I WKLADAMY NA BLACHE POSYPANA MAKA I LEKKO FORMUJEMY TAK JAK NA DROZDZOWKE.PLACUSZKI SMARUJEMY LETNIA WODA,POSYPUJEMY WCZESNIEJ POKROJONA CEBULKA,POSYPUJEMY MAKIEM I LEKKO SOLA.PRZEZ 15 MIN NIECH JESZCZE ROSNA W CIEPLYM MIEJSCU....PIECZEMY AZ BEDA RUMIANE....PO UPIECZENIU SMARUJEMY NA WIERZCHU MASLEM......PYCHOTA !!!!!....IRMA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didloo Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Również i Tobie bardzo dziękuję. Z pewnością wypróbuje i ten przepis, bo opisałaś go tak smakowicie.... Pozdrawiam. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Witam! Wiem że przepis był podany dawno temu ale może ktoś wie czy po ponownym podgrzaniu bardzo są suche? Czy lepiej zjeśc zimne :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agadab Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 trafiłam na stary temat ale namawiam goraco do pieczenia cebularzy, bo są pyszne! rylko koniecznie należy cebulkę udusić a placuszki po wierzchu posypac makiem. cebularze wspaniale odświeża się w kuchence mikrofalowej, ale u mnie w domu nie ma czego odswieżać, bo wszysto zjadamy na bierząco! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.