Skocz do zawartości

Karpatka Doskonała!


Rekomendowane odpowiedzi

CZYTAŁAM tutaj przepis na karpatkę hmm,nie ryzykowałabym. ZAMIESZCZAM SWÓJ wielokrotnie sprawdzony: CIASTO: 1/2 KOSTKI MARGARYNY+SZKLANKA WODY=ZAGOTOWAĆ DODAĆ SZKLANKĘ MĄKI LUKSUSOWEJ CIĄGLE ENERGICZNIE MIESZAJĄC JESZCZE PRZEZ CHWILĘ NA MAŁYM OGNIU DO MOMENTU AŻ NA DNIE GARKA POWSTANIE DELIKATNA SKÓRKA. WYSTUDZIĆ. NASTĘPNIE DODAĆ 5 JAJEK I 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA,ROZMIESZAC ROBOTEM.PODZIELIĆ NA 2 PLACKI. WYSMAROWAĆ MARGARYNĄ BLACHE LUB WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA NA TAK PRZYGOTOWANA BLACHĘ WYŁOŻYĆ CIASTO I ROZPROWADZIĆ LEKKO NA CAŁEJ POWIERZCHNI. PIECZENIE: KONIECZNIE SPRAWDŻ W PORADACH!-OPISAŁAM TAM DOKŁADNIE SPOSÓB :D ! MASA: Z PÓL LITRA MLEKA ODLAĆ 1/2 SZKLANKI RESZTĘ ZAGOTOWAĆ DODAJĄC 1 SZKL.CUKRU. 1 ŁYŻKĘ CZUBATĄ MĄKI ZIEMNIACZANEJ+2 ŁYŻKI PSZENNEJ ROZMIESZAĆ W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI ZIMNEGO MLEKA WLAĆ NA GOTUJĄCE SIĘ MLEKO UGOTOWAC JAK BUDYŃ :D 1 MARGARYNĘ ROZETRZEĆ NA MASĘ I DODAWAĆ PO ŁYŻCE ZIMNY TAK UGOTOWANY BUDYŃ.UCIERAĆ AŻ POWSTANIE MASA NA KOŃCU DODAĆ 2ŁYŻKI SPIRYTUSU- MASA STANIE SIĘ BARDZIEJ PUSZYSTA I SMACZNIEJSZA ;) OSTUDZONE CIASTO PRZEŁOŻYC MASĄ,OD RAZU MOŻNA DEGUSTOWAĆ... :) DROBNA UWAGA:UGOTOWANY TAK BUDYŃ ABY NIE STWORZYŁ NA SOBIE SKORUPKI,NAKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ,WTEDY PODCZAS UCIERANIA NIE UTWOŻĄ SIĘ NIEPOTRZEBNE GRUDKI. JEŚLI KTOŚ LUBI TO DO ZAKOŃCZONEJ MASY MOŻNA DODAĆ KILKA KROPLI OLEJKU NP. WANILOWEGO. POZDRAWIAM BASIA :D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

CZYTAŁAM tutaj przepis na karpatkę hmm,nie ryzykowałabym.

ZAMIESZCZAM SWÓJ wielokrotnie sprawdzony:

CIASTO: 1/2 KOSTKI MARGARYNY+SZKLANKA WODY=ZAGOTOWAĆ

             DODAĆ SZKLANKĘ MĄKI LUKSUSOWEJ CIĄGLE ENERGICZNIE  

             MIESZAJĄC JESZCZE PRZEZ CHWILĘ NA MAŁYM OGNIU DO  

             MOMENTU AŻ NA DNIE GARKA POWSTANIE DELIKATNA  

             SKÓRKA. WYSTUDZIĆ.

             NASTĘPNIE DODAĆ 5 JAJEK I 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO

             PIECZENIA,ROZMIESZAC ROBOTEM.PODZIELIĆ NA 2 PLACKI.

             WYSMAROWAĆ MARGARYNĄ BLACHE LUB WYŁOŻYĆ

             PAPIEREM DO PIECZENIA NA TAK PRZYGOTOWANA BLACHĘ  

             WYŁOŻYĆ CIASTO I ROZPROWADZIĆ LEKKO NA CAŁEJ  

             POWIERZCHNI. PIECZENIE: KONIECZNIE SPRAWDŻ  

             W PORADACH!-OPISAŁAM TAM DOKŁADNIE SPOSÓB :D !

MASA:      

              Z PÓL LITRA MLEKA ODLAĆ 1/2 SZKLANKI RESZTĘ  

              ZAGOTOWAĆ DODAJĄC 1 SZKL.CUKRU.

              1 ŁYŻKĘ CZUBATĄ MĄKI ZIEMNIACZANEJ+2 ŁYŻKI PSZENNEJ

              ROZMIESZAĆ W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI ZIMNEGO MLEKA

              WLAĆ NA GOTUJĄCE SIĘ MLEKO UGOTOWAC JAK BUDYŃ :D  

              1 MARGARYNĘ ROZETRZEĆ NA MASĘ I DODAWAĆ PO

              ŁYŻCE ZIMNY TAK UGOTOWANY BUDYŃ.UCIERAĆ AŻ  

              POWSTANIE MASA NA KOŃCU DODAĆ 2ŁYŻKI SPIRYTUSU-               MASA STANIE SIĘ BARDZIEJ PUSZYSTA I SMACZNIEJSZA :D

              OSTUDZONE CIASTO PRZEŁOŻYC MASĄ,OD RAZU MOŻNA

              DEGUSTOWAĆ... :wink:  

              DROBNA UWAGA:UGOTOWANY TAK BUDYŃ ABY NIE STWORZYŁ

              NA SOBIE SKORUPKI,NAKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ,WTEDY

              PODCZAS UCIERANIA NIE UTWOŻĄ SIĘ NIEPOTRZEBNE

              GRUDKI.

              JEŚLI KTOŚ LUBI TO DO ZAKOŃCZONEJ MASY MOŻNA

              DODAĆ KILKA KROPLI OLEJKU NP. WANILOWEGO.

              POZDRAWIAM BASIA :wink:

Basiu skorzystałam z Twojego przepisu, i muszę Ci powiedzieć, że ... karpatka wyszła super - nic dodać nic ująć :D Krem z dodatkiem spirytusu okazał się rewelacyjny :wink:

Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam :D

Dorota

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 lata później...
  • 1 miesiąc później...

 Witam! Ja również znam ten przepis od wielu lat i potwierdzam, że jest super. Jeśli chodzi o krem, to jest o niebo lepszy od kremu karpatkowego z torebki. Tyle tylko, że ja zawsze używam do tego kremu dobrego masła (25 dag) i nie daję alkocholu. Próbowałam kiedyś z margaryną i uznałam, że to nie to samo. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hej,ja tez robilam ta karpatke pare dni temu i powiem szczerze ze sie troche rozczarowalam...(ale tylko troche) ;) moja wyszla troche nalesnikowata pod spodem...gory wyrosly sliczne poprostu i byly chrupiace ale dol... nie wiem dlaczego. ale w smaku byla bardzo dobra tak samo jak i krem! tylko byl stanowczo za slodki nastepnym razem dodam mniej cukru. dodalam tez do kremu skorke cytrynowa...mniam! :( pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 tygodnie później...
  • 8 miesięcy później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.