Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
bassia77

Karpatka Doskonała!

Rekomendowane odpowiedzi

CZYTAŁAM tutaj przepis na karpatkę hmm,nie ryzykowałabym. ZAMIESZCZAM SWÓJ wielokrotnie sprawdzony: CIASTO: 1/2 KOSTKI MARGARYNY+SZKLANKA WODY=ZAGOTOWAĆ DODAĆ SZKLANKĘ MĄKI LUKSUSOWEJ CIĄGLE ENERGICZNIE MIESZAJĄC JESZCZE PRZEZ CHWILĘ NA MAŁYM OGNIU DO MOMENTU AŻ NA DNIE GARKA POWSTANIE DELIKATNA SKÓRKA. WYSTUDZIĆ. NASTĘPNIE DODAĆ 5 JAJEK I 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA,ROZMIESZAC ROBOTEM.PODZIELIĆ NA 2 PLACKI. WYSMAROWAĆ MARGARYNĄ BLACHE LUB WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA NA TAK PRZYGOTOWANA BLACHĘ WYŁOŻYĆ CIASTO I ROZPROWADZIĆ LEKKO NA CAŁEJ POWIERZCHNI. PIECZENIE: KONIECZNIE SPRAWDŻ W PORADACH!-OPISAŁAM TAM DOKŁADNIE SPOSÓB :D ! MASA: Z PÓL LITRA MLEKA ODLAĆ 1/2 SZKLANKI RESZTĘ ZAGOTOWAĆ DODAJĄC 1 SZKL.CUKRU. 1 ŁYŻKĘ CZUBATĄ MĄKI ZIEMNIACZANEJ+2 ŁYŻKI PSZENNEJ ROZMIESZAĆ W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI ZIMNEGO MLEKA WLAĆ NA GOTUJĄCE SIĘ MLEKO UGOTOWAC JAK BUDYŃ :D 1 MARGARYNĘ ROZETRZEĆ NA MASĘ I DODAWAĆ PO ŁYŻCE ZIMNY TAK UGOTOWANY BUDYŃ.UCIERAĆ AŻ POWSTANIE MASA NA KOŃCU DODAĆ 2ŁYŻKI SPIRYTUSU- MASA STANIE SIĘ BARDZIEJ PUSZYSTA I SMACZNIEJSZA ;) OSTUDZONE CIASTO PRZEŁOŻYC MASĄ,OD RAZU MOŻNA DEGUSTOWAĆ... :) DROBNA UWAGA:UGOTOWANY TAK BUDYŃ ABY NIE STWORZYŁ NA SOBIE SKORUPKI,NAKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ,WTEDY PODCZAS UCIERANIA NIE UTWOŻĄ SIĘ NIEPOTRZEBNE GRUDKI. JEŚLI KTOŚ LUBI TO DO ZAKOŃCZONEJ MASY MOŻNA DODAĆ KILKA KROPLI OLEJKU NP. WANILOWEGO. POZDRAWIAM BASIA :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możliwe.Sama spodkałam się z tym,że na rynku mamy cukry o różnej słodkości.Najlepiej to stosować niepełną szklankę.Pozdrawiam ciepło :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

CZYTAŁAM tutaj przepis na karpatkę hmm,nie ryzykowałabym.

ZAMIESZCZAM SWÓJ wielokrotnie sprawdzony:

CIASTO: 1/2 KOSTKI MARGARYNY+SZKLANKA WODY=ZAGOTOWAĆ

             DODAĆ SZKLANKĘ MĄKI LUKSUSOWEJ CIĄGLE ENERGICZNIE  

             MIESZAJĄC JESZCZE PRZEZ CHWILĘ NA MAŁYM OGNIU DO  

             MOMENTU AŻ NA DNIE GARKA POWSTANIE DELIKATNA  

             SKÓRKA. WYSTUDZIĆ.

             NASTĘPNIE DODAĆ 5 JAJEK I 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO

             PIECZENIA,ROZMIESZAC ROBOTEM.PODZIELIĆ NA 2 PLACKI.

             WYSMAROWAĆ MARGARYNĄ BLACHE LUB WYŁOŻYĆ

             PAPIEREM DO PIECZENIA NA TAK PRZYGOTOWANA BLACHĘ  

             WYŁOŻYĆ CIASTO I ROZPROWADZIĆ LEKKO NA CAŁEJ  

             POWIERZCHNI. PIECZENIE: KONIECZNIE SPRAWDŻ  

             W PORADACH!-OPISAŁAM TAM DOKŁADNIE SPOSÓB :D !

MASA:      

              Z PÓL LITRA MLEKA ODLAĆ 1/2 SZKLANKI RESZTĘ  

              ZAGOTOWAĆ DODAJĄC 1 SZKL.CUKRU.

              1 ŁYŻKĘ CZUBATĄ MĄKI ZIEMNIACZANEJ+2 ŁYŻKI PSZENNEJ

              ROZMIESZAĆ W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI ZIMNEGO MLEKA

              WLAĆ NA GOTUJĄCE SIĘ MLEKO UGOTOWAC JAK BUDYŃ :D  

              1 MARGARYNĘ ROZETRZEĆ NA MASĘ I DODAWAĆ PO

              ŁYŻCE ZIMNY TAK UGOTOWANY BUDYŃ.UCIERAĆ AŻ  

              POWSTANIE MASA NA KOŃCU DODAĆ 2ŁYŻKI SPIRYTUSU-               MASA STANIE SIĘ BARDZIEJ PUSZYSTA I SMACZNIEJSZA :D

              OSTUDZONE CIASTO PRZEŁOŻYC MASĄ,OD RAZU MOŻNA

              DEGUSTOWAĆ... :wink:  

              DROBNA UWAGA:UGOTOWANY TAK BUDYŃ ABY NIE STWORZYŁ

              NA SOBIE SKORUPKI,NAKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ,WTEDY

              PODCZAS UCIERANIA NIE UTWOŻĄ SIĘ NIEPOTRZEBNE

              GRUDKI.

              JEŚLI KTOŚ LUBI TO DO ZAKOŃCZONEJ MASY MOŻNA

              DODAĆ KILKA KROPLI OLEJKU NP. WANILOWEGO.

              POZDRAWIAM BASIA :wink:

Basiu skorzystałam z Twojego przepisu, i muszę Ci powiedzieć, że ... karpatka wyszła super - nic dodać nic ująć :D Krem z dodatkiem spirytusu okazał się rewelacyjny :wink:

Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam :D

Dorota

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wydaje mi się, że do ciasta parzonego w ogóle nie potrzeba żadnych spulchniaczy. I tak pięknie wyrośnie i smak z całą pewnością jest lepszy, gdy nie wyczuwa się proszku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Karpatka wrecz znakomita!! zrobilam ja ostatnio i wszystkim tak smakowala, ze musialam zrobic ja powtornie :D Bardzo dziekuje za pyszniasty przepis:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 Witam! Ja również znam ten przepis od wielu lat i potwierdzam, że jest super. Jeśli chodzi o krem, to jest o niebo lepszy od kremu karpatkowego z torebki. Tyle tylko, że ja zawsze używam do tego kremu dobrego masła (25 dag) i nie daję alkocholu. Próbowałam kiedyś z margaryną i uznałam, że to nie to samo. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hej,ja tez robilam ta karpatke pare dni temu i powiem szczerze ze sie troche rozczarowalam...(ale tylko troche) ;) moja wyszla troche nalesnikowata pod spodem...gory wyrosly sliczne poprostu i byly chrupiace ale dol... nie wiem dlaczego. ale w smaku byla bardzo dobra tak samo jak i krem! tylko byl stanowczo za slodki nastepnym razem dodam mniej cukru. dodalam tez do kremu skorke cytrynowa...mniam! :( pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Karpatka bomba-ja osobiście nie przepadam za takim ciastem-bo to praktycznie sam krem,ale moja rodzinka jest wniebowzięta-a raczej była -to kawałek który udało mi się uratować.

post-3528-1240746708_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawdziwe góry karpaty-pozdrowionka dla chłopaków łasuszków :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i kolejne wspaniałe ciasto w Twoim wykonaniu Elu. Rodzinka ma z Tobą dobrze :D Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wypróbowałam przepis dwukrotnie i karpatka wyszła mi rewelacyjna ;) Dziękuję i pozdrawiam ciepło :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
post-11138-1263753170_thumb.jpg post-11138-1263753297_thumb.jpg Karpatka jest pyszna, ma tylko jedną wadę... za szybko znika ;) :D
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.