ina12 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2006 Ciasto 20 dag cukru, 20 dag maku, 9 białek, 15 dag kokosu, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem Kostka masła, 0,75 l mleka, 2 budynie wiśniowe lub malinowe, 2 galaretki wiśniowe, 2 galaretki pomarańczowe, 2 opakowania "Delicji" 3 łyżeczki cukru, 4 żółtka. Wykonanie ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, którą daje się kroić nożem. Nadal ubijając dodajemy po trochu cukru. Następnie wsypujemy suchy mak i kokos oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na dużą tortownicę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Pieczemy w temp. 170 stopni C. około 40 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy jest upieczone. Wykonanie kremu Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w szklance wody. Masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy 4 żółtka i dalej ucieramy. Budynie gotujemy używając do nich 0,75 l mleka i cukier. Zimny budyń dodajemy powoli do utartego masła i ucieramy na puszysty krem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli tężejące galaretki wiśniowe i dalej dokładnie ucieramy. Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy cały krem. Na kremie układamy połówki delicji ( czekolada do góry) i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Smacznego- ina 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Witam Halinko!!! Przeglądając ubiegłoroczne przepisy trafiłam na ten i muszę przyznac że takiej mieszanki jeszcze nie jadłam :lol: To koniecznie trzeba spróbowac bardzo mnie ciekawi połączenie budyniu z galaretką jaki wyjdzie smak. Widze że wiele osób zaglądało do przepisu , ale nikt nie napisał chocby słówko. :lol: więc jak tylko zrobię zaraz dam znak jak mi wyszło. Mam tylko pytanie do ciasta dodajemy suchy mak i wiórki kokosowe ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Witaj Katarzynko! do ciasta dodajemy suchy mak i wiórki kokosowe. Jak będziesz piekła to trzeba posmarować tłuszczem folię aluminiową a nie blaszkę, ja wykładam zawsze folią aluminiową. Nie wiem czy tak samo postępuje się jak wykłada się papierem pergaminowym , jeżeli tak to bym musiała zmienić w przepisie. Ciasto to piekłam w prostokątnej blaszce jak i w tortownicy. Nie chwaląc się nam to ciasto bardzo smakuje, a goście twierdzili że jest ekstra. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Dzięki Halinko za porady właśnie uciekam do kuchni robic je zanim przyjdą domownicy już będzie czekało. Odezwę się jak zniknie :lol: Jestem bardzo ciekawa jak mi się uda :D mówiłam w pracy dziewczyną o tym cieście ale żadna nic takiego nie jadła, jutro nietypowo idziemy do pracy to im zaniosę :lol: jak się uda i coś zostanie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Halinko jeszcze jedno zapomniałam się zpytac - 2 galaretki rozpuszczam w 1 szklance wody czy 1 szklanka wody na 1 galaretkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Halinko!!! Wyszło super :lol: aż mi szkoda jutro zanosic :lol: ale słowo się rzekło niebawem zrobię znowu :D Pozdrawiam Mąż kazał napisac pochwałę od niego już je trzeci kawałek :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Witaj Katarzynko, mam nadzieję że dwie galaretki rozpuściłaś w jednej szklance wody, bo inaczej to krem napewno byłby nie udany. Cieszy mnie bardzo że ciasto to Wam smakuje. Bardzo dziękuję za pochwałę i pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 Halinko zaryzykowałam i zrobiłam w jednej szklance pomyślałam że nic się nie stanie najwyżej będzie gęściejsze (twardsze) niż jak zrobię rzadsze to będzie pływało :lol: wyszło naprawdę super w pracy też wszystkim smakowało Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Renata Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 :lol: :lol: faktycznie to ciasto jest SUPER, choć ja mam troszkę inny przepis i również polecam, bo każdy się tym zajada. Do kredu zamiast galaretek wiśniowych dodaję pomarańczowe. Wykładam część masy na ten spód makowo - kokosowy, następnie kładę ananasy pokrojone w kostkę (1 puszka) na to pozostałą część masy - kremu. Układam delicje pomarańczowe i zalewam galaretką pomarańczową (tężejącą) - Jak będziecie miały czas spróbujcie - naprawdę smakuje, a ten krem można wykożystać do innych ciast bo jest najlepszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 podnoszę ciekawy przepis na święta :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Justynko no jasne że super przepis fajnie że go przypomniałaś ,ojej sama nie wiem co upiec żeby gości zadziwić taki tu wybór :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mila Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Właśnie takiego przepisu szukałam 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernadettt Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Ino ciasto i ładnie się prezentuje i jest pyszne.Piekłam je już kilka razy z Twojego przepisu i wystawiam 6 za smak i wygląd.Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂 :P :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Justynko dziękuję bardzo za podniesienie tego ciasta. Bernadetko tobie również bardzo dziękuję za opinię i tak wysoką ocenę. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.