Jola_A. Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 MASA 1 0,5 kostki masla 10dag.ukru pudru 1zoltko 10dag.kokosow 0,5kieliszka alkoholu Maslo utrzec z cukrem i zoltkiem na puszysta mase,dodac wiorki kokosowe,utrzec i dodac alkohol. MASA 2 3/4szklanki wody 5 lyzek cukru 2lyzki kakao 1 lyzka masla 3-4 paczki herbatnikow zemlec Wode zagotowac z cukrem i kakao,lekko ostudzicdodac maslo i zmielone herbatniki,zmiksowac. na folie rozlozyc mase ciemna (wystudzona),nastepnie kokosowa i zwinac w rolade.wstawic do lodowki. SMACZNEGO!!! :wink: :wink: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 18 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 proporcje cukru nieco zmniejszylam bo rolada jest bardzo slodka,do masy kokosowej dodalam 3 lyzki,i do masy ciemnej tez 3 lyzki,ale to juz wg.uznania.Poniewaz do masy kokosowej dodaje sie surowe zoltko,wiec zrezygnowalam z zoltka i zamiast tego ,sparzylam kokosy w 1/3 szklanki goracego mleka. :lol: Cytuj
Jakub33 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Mam pytanie czy tą roladę robi się bez pieczenia w piekarniku?? Bo w przepisie nic nie jest napisane. Czy ktoś robił tą roladę ?? Wygląda na pyszną. :mrgreen: Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Tak, tę roladę robi się bez pieczenia w piekarniku. Należy przygotować te dwie masy, następnie na foli aluminiowej należy rozłożyć cienko wystudzoną ciemną masę, a na nią jasną masę, a później zawinąć te masy, formując roladę, i do lodówki :mrgreen: Nie robiłam tej rolady, ale również wydaje mi się że jest bardzo dobra :shock: Już czuję smak kokosu – mniam :oops: Cytuj
bikerowa Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 te rolade robila kucharka na moje wesele pozniej sprobowalam zrobic ja sama dla jest pycha bo lubie bardzo slodkie duzo jej sie nie zje tak jak tortu bezowego chociaz nie jest ona az tak slodka jak tort zwroccie tylko uwage przy zakupie herbatnikow zeby to byly te paczkowane po 100g a nie 50 bo ja pierwszy raz kupilam te 50g i jak robilam ciasto to cala sie lepilam bo herbatnikow bylo za malo i ratowalam sie maka pozdrawiam i zycze smacznego Cytuj
basga Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 JOLU-jak zwykle twoje przepisy są kapitalne. Już wiem,do czego wykorzystam wiórki od malibu /które już się moczą w wódeczce/. Cytuj
basga Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 No i zrobiłam tę roladę-wykorzystałam wiórki z alkoholem od malibu więc nie dodawalam już alkoholu ale robilam podwójną porcję i użyłam 6 paczek herbatników a okazało się to za mało.Rolada więc jest dosyć miękka/pomimo chłodzenia w lodówce przez 6 godzin/ i rozmazuje się przy krojeniu,trzeba więc jeść łyżeczką ale jest niezła no i prosta w wykonaniu. :) Cytuj
behatka Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Również częstorobię taką roladę, chociaż mój przepis trochę się różni, po schłodzeniu jest zawsze "twarda". Ciasto: 10 dag zmielonych orzechów włoskich 2 paczki zmielonych herbatników(po 10 dag) 15 dag cukru pudru 3 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki spirytusu 2 łyżki mleka Wszystko zagnieść, podzielić na trzy kule i chwilę schłodzić (jednak nie za długo, bo zbyt twarde ciężko rozwałkować). Nadzienie: 10 dag cukru pudru 10 dag masła 3 łyżki spirytusu 6 dag kokosu Wszystko utrzeć. Ciasto ciemne rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć 3 roladki, po schłodzeniu pokroić na plasterki. Pycha! Cytuj
Jola_A. Opublikowano 19 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Jak widać na zdjęciu rolada jest twarda i doskonale sie ja kroi , ale robiąc podwojną porcje należało dac 8 paczek herbatnikow, (do jednej porcji dodaje 4 paczki). Może to wina masła ze rolada nie stwardniała. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.