Skocz do zawartości

Tort Międzynarodowy


Jola_A.

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: 12 jaj 20 dag maki krupczatki 1 szklanka krojonych orzechow wloskich 1 lyzka surowego maku 1 lyzka kopiata kawy prawdziwej naturalnej mielonej 1 lyzka kakao 1 starta czekolada(mleczna,deserowa lub gorzka-do wyboru wg uznania) 1,5 szkl cukru 1 lyzka proszku do pieczenia Bialka ubijac z cukrem dodac zoltka,wsypac pozostale skadniki i delikatnie wymieszac lyzka.Ciasto rozlac do dwoch blach lub duzych tortownic.piec 30min.Po upieczeniu,gdy ciasta ostygna przekroic na polowy. Masa: 2,5 kostki masla 1 rozpuszczona czekolada 1 pokrojona czekolada sok z polowy cytryny 3 zoltka 3 lyzki cukru pudru spirytus Czekolade rozpuscic z dwiema lyzkami mleka.Maslo utrzec z zoltkami i cukrem na puch,dodac roztopina czekolade,sok z cytryny,kieliszek spirytus,ucierac,na koncu dodac kawalki czekolady. Placki obficie nasaczyc kawa lub herbata z alkoholem,smarowac masa i przekladac.Wierzch polac polewa czekoladowa,boki tortu posmarowac masa. Tort jest bardzo dobry i latwy do zrobienia,przygotowanie go nie zajmuje duzo czasu. SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :wink: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wow :wink: Bardzo ciekawy przepis na tort, chyba skuszę się na niego, gdy tylko natrafi się jakaś fajna okazja :wink:. Chciałam Cię Jolu zapytać i upewnić się, czy z tego ciasta mają wyjść 4 placki? Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam :wink: Dorota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
post-2375-1172996099_thumb.jpg post-2375-1172995968_thumb.jpg A oto tort, nieco zmodyfikowany, a mianowicie środkową warstwę stanowi ubita kremowka z drobno pokrojonymi wafelkami i czekoladą. 1/2 litra smietany kremowki 30% ubić , dodać cukier waniliowy i 1 łyżkę cukru pudru, kilka kropli olejku śmietankowego, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku lyżkach gorącej wody, letnią dodać do śmietany, na końcu dodać 3 drobno pokrojone wafelki (smak dowolny) i pokrojoną czekoladę mleczną. Tort byl pieczony w formie prostokątnej o wymiarach 21x35
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję Ci Jolu udanego wypieku! Tort bardzo ładnie sie prezentuje, jest wysoki i na pewno też jest bardzo smaczny. Niedługo sie na niego skuszę, jak tylko zapowiedzą się do nas goście. Pozdrawiam Cię gorąco i dziękuję za przepis. Renata :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tort jest naprawdę pyszny mieszanka kawy, orzechów, czekolady, no i jeszcze te wafelki w bitej śmietanie (ja dałam orzechowe) warto sprobować. No i szybciutko się go robi. :razz: :shock: :grin: Tylko trzeba mieć wprawną rękę do przekrojenia blatów na pół, nigdy mi to nie wychodzi. :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jolu - a powiedz mi kawa ma byc rozpuszczalna( ale marudze....) i jeszcze 2,5 masła... dkg czy łyżek? Tort prezentuje się wybornie. Pozdrawiam Ewa.

Ewciu masla 2,5 kostki, ale jeśli bedziesz robila wersję ze śmietaną to wystarczy 2 kostki chyba , że lubisz dużo masy w torcie to możesz dać 2,5 kostki. Kawa ma być naturalna ta z fusami (nie rozpuszczalna). Warstwa na ktorej jest śmietana posmarowana jest cieniutką warstwą dzemu truskawkowego. Pozdrawiam. Jola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.