Jola_A. Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 Ciasto: 12 jaj 20 dag maki krupczatki 1 szklanka krojonych orzechow wloskich 1 lyzka surowego maku 1 lyzka kopiata kawy prawdziwej naturalnej mielonej 1 lyzka kakao 1 starta czekolada(mleczna,deserowa lub gorzka-do wyboru wg uznania) 1,5 szkl cukru 1 lyzka proszku do pieczenia Bialka ubijac z cukrem dodac zoltka,wsypac pozostale skadniki i delikatnie wymieszac lyzka.Ciasto rozlac do dwoch blach lub duzych tortownic.piec 30min.Po upieczeniu,gdy ciasta ostygna przekroic na polowy. Masa: 2,5 kostki masla 1 rozpuszczona czekolada 1 pokrojona czekolada sok z polowy cytryny 3 zoltka 3 lyzki cukru pudru spirytus Czekolade rozpuscic z dwiema lyzkami mleka.Maslo utrzec z zoltkami i cukrem na puch,dodac roztopina czekolade,sok z cytryny,kieliszek spirytus,ucierac,na koncu dodac kawalki czekolady. Placki obficie nasaczyc kawa lub herbata z alkoholem,smarowac masa i przekladac.Wierzch polac polewa czekoladowa,boki tortu posmarowac masa. Tort jest bardzo dobry i latwy do zrobienia,przygotowanie go nie zajmuje duzo czasu. SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :wink: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 Wow :wink: Bardzo ciekawy przepis na tort, chyba skuszę się na niego, gdy tylko natrafi się jakaś fajna okazja :wink:. Chciałam Cię Jolu zapytać i upewnić się, czy z tego ciasta mają wyjść 4 placki? Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam :wink: Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 27 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 Witam Cie Dorotko!! Tak z tego przepisu maja wyjsc 4 placki,jest to tort z 12 jaj.Ja robie go w tradycyjnej blaszce prostokatnej.Jest bardziej podzelny. Pozdrowka :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 Dziękuję za szybką odpowiedź :wink: i za poradę - to ja też zrobię go w prostokątnej blaszce, bo nam zawsze dużo chętnych do kosztowania :wink: Pozdrawiam serdecznie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 2 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 A oto tort, nieco zmodyfikowany, a mianowicie środkową warstwę stanowi ubita kremowka z drobno pokrojonymi wafelkami i czekoladą. 1/2 litra smietany kremowki 30% ubić , dodać cukier waniliowy i 1 łyżkę cukru pudru, kilka kropli olejku śmietankowego, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku lyżkach gorącej wody, letnią dodać do śmietany, na końcu dodać 3 drobno pokrojone wafelki (smak dowolny) i pokrojoną czekoladę mleczną. Tort byl pieczony w formie prostokątnej o wymiarach 21x35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Gratuluję Ci Jolu udanego wypieku! Tort bardzo ładnie sie prezentuje, jest wysoki i na pewno też jest bardzo smaczny. Niedługo sie na niego skuszę, jak tylko zapowiedzą się do nas goście. Pozdrawiam Cię gorąco i dziękuję za przepis. Renata :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Tort jest naprawdę pyszny mieszanka kawy, orzechów, czekolady, no i jeszcze te wafelki w bitej śmietanie (ja dałam orzechowe) warto sprobować. No i szybciutko się go robi. :razz: :shock: :grin: Tylko trzeba mieć wprawną rękę do przekrojenia blatów na pół, nigdy mi to nie wychodzi. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Strasznie mi się podoba to ciacho Jolu a że lubię zarówno orzechy ,kawę jak i czekoladę zrobię to najszybciej jak będę mogła . Dzięki za przepis i zdjęcia Ela-apsik. :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Jolu - a powiedz mi kawa ma byc rozpuszczalna( ale marudze....) i jeszcze 2,5 masła... dkg czy łyżek? Tort prezentuje się wybornie. Pozdrawiam Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Ewuniu! 2,5 masła to na pewno 2 i pól kostki masła. :grin: :razz: :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Reniu - dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Jolu - a powiedz mi kawa ma byc rozpuszczalna( ale marudze....) i jeszcze 2,5 masła... dkg czy łyżek? Tort prezentuje się wybornie. Pozdrawiam Ewa. Ewciu masla 2,5 kostki, ale jeśli bedziesz robila wersję ze śmietaną to wystarczy 2 kostki chyba , że lubisz dużo masy w torcie to możesz dać 2,5 kostki. Kawa ma być naturalna ta z fusami (nie rozpuszczalna). Warstwa na ktorej jest śmietana posmarowana jest cieniutką warstwą dzemu truskawkowego. Pozdrawiam. Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.