Jola_A. Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 70 dag maki pszennej 20 dag maki ziemniaczanej 1 budyn waniliowy 35 dag margaryny 7 jaj 1 2/3 szklanki cukru 6 lyzeczek proszku do pieczenia 1/2 litra smietany 1/2 szklanki mleka aromat waniliowy 1 lyzka kakao Utrzec margaryne,cukier i zoltka,dodac aromat.Make pszenna i ziemniaczana,budyn i proszek do pieczenia przesiac przez sitko.Bialka ubic na sztywna piane.Do utartej masy dosypywac malymi porcjami make i dolewac smietane mieszajac lyzka.Na koniec dodac ubita piane.Ciasto rozdzielic na 2 czesci.Do jednej wsypac kakaoi dodac troche mleka.Wymieszac.Biale ciasto wylac na spod formy,na wierzch wylozyc ciemne.Blaszki wsunac do zimnego piekarnika.Piec ok.60min.ciasto rosnie w miare jak nagrzewa sie piekarnik.Ciasto mozna przechowywac w zamrazarce,dlugo zachowuje swiezosc.Z podanej ilosci wychodz mala i duza tortownica. Uwaga:skladniki do ciasta musza miec jednakowa temperature,nie moga byc zimne. Udanego pieczenia!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2006 Witaj Jolu. Kilka razy/ chyba 3/ robiłam babkę marmurkową ale z mizernym skutkiem, zawsze był zakalec.nie wiem co robiłam żle? Ale do rzeczy- zamierzam wypróbować Twój przepis, bo brzmi obiecująco, proszę powiedz tylko jaka ma to być śmietana - słodka czy kwaśna?Pozdrawiam.Baśka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 2 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2006 smietana ma byc zwykla 18%,czyli kwasna,i wiesz co w przepisie jest podane 1/2 szklanki mleka dodaje sie go do ciasta kakaowego i radze nie dodawac tego mleka ,a jesli juz to tylko lyzke,bo te zakalce to chyba od tego mleka sie robia,tak mi sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 2 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2006 acha ciasto ma miec bardzo gesta konsystencje,az trudno go wymieszac,ale tak ma byc. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2006 dziękuję , jutro go zrobię i mam nadzieję że nie będzie to moja ostatnia babka marmurkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 3 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 napisz czy sie udala,mnie ona zawsze wychodzi(bez dodania mleka).Jest bardzo dobra,czasami na wierzch ukladam wisnie ze sloika,lub brzoskwinie z puszki dokladnie odsaczone. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 ok, dam znać co mi wyjdzie,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.