Jola_A. Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 70 dag maki pszennej 20 dag maki ziemniaczanej 1 budyn waniliowy 35 dag margaryny 7 jaj 1 2/3 szklanki cukru 6 lyzeczek proszku do pieczenia 1/2 litra smietany 1/2 szklanki mleka aromat waniliowy 1 lyzka kakao Utrzec margaryne,cukier i zoltka,dodac aromat.Make pszenna i ziemniaczana,budyn i proszek do pieczenia przesiac przez sitko.Bialka ubic na sztywna piane.Do utartej masy dosypywac malymi porcjami make i dolewac smietane mieszajac lyzka.Na koniec dodac ubita piane.Ciasto rozdzielic na 2 czesci.Do jednej wsypac kakaoi dodac troche mleka.Wymieszac.Biale ciasto wylac na spod formy,na wierzch wylozyc ciemne.Blaszki wsunac do zimnego piekarnika.Piec ok.60min.ciasto rosnie w miare jak nagrzewa sie piekarnik.Ciasto mozna przechowywac w zamrazarce,dlugo zachowuje swiezosc.Z podanej ilosci wychodz mala i duza tortownica. Uwaga:skladniki do ciasta musza miec jednakowa temperature,nie moga byc zimne. Udanego pieczenia!!!!!!!!!! Cytuj
baśka96 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Witaj Jolu. Kilka razy/ chyba 3/ robiłam babkę marmurkową ale z mizernym skutkiem, zawsze był zakalec.nie wiem co robiłam żle? Ale do rzeczy- zamierzam wypróbować Twój przepis, bo brzmi obiecująco, proszę powiedz tylko jaka ma to być śmietana - słodka czy kwaśna?Pozdrawiam.Baśka. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 2 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 smietana ma byc zwykla 18%,czyli kwasna,i wiesz co w przepisie jest podane 1/2 szklanki mleka dodaje sie go do ciasta kakaowego i radze nie dodawac tego mleka ,a jesli juz to tylko lyzke,bo te zakalce to chyba od tego mleka sie robia,tak mi sie wydaje. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 2 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 acha ciasto ma miec bardzo gesta konsystencje,az trudno go wymieszac,ale tak ma byc. :D Cytuj
baśka96 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 dziękuję , jutro go zrobię i mam nadzieję że nie będzie to moja ostatnia babka marmurkowa. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 3 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 napisz czy sie udala,mnie ona zawsze wychodzi(bez dodania mleka).Jest bardzo dobra,czasami na wierzch ukladam wisnie ze sloika,lub brzoskwinie z puszki dokladnie odsaczone. :D Cytuj
baśka96 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 ok, dam znać co mi wyjdzie,pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi