Skocz do zawartości

Eklery i ptysie


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: Ciasto: - 1/4 l mleka - 10 dag masła lub margaryny - opakowanie cukru waniliowego - 15 dag mąki - 4 - 5 jajek - tłuszcz do blachy - szczypta soli Krem i lukier do eklerów - 17 dag cukru pudru - 25 dag kremówki - opakowanie śmietan-fixu - 1 - 2 łyżki naparu z kawy Krem do ptysiów - 15 dag owoców mrożonych lub z kompotu (jagód, malin) - 2,5 łyżki cukru pudru - 1/2 łyżki soku z cytryny - 20 dag śmietany kremówki - opakowanie śmietan-fixu - cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ciasto : w garnku zagotować mleko z masłem, cukrem waniliowym i solą. Wsypać mąkę i podgrzewając mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od dna garnka. Ciasto przełożyć do miski i trochę przestudzić. Mieszając, dodawać po jednym jajku i wyrabiać łyżką, aż będzie gładkie. Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto nałożyć do szprycy z gwiaździstą końcówką i wycisnąć na blachę 10 podłużnych eklerów i 10 okrągłych ptysiów (zachować odstępy). Piec 20 minut w temperaturze około 200 - 220 st. C. Lukier i krem do eklerów : 10 dag cukru pudru i napar z kawy utrzeć na lukier. Posmarować nim wierzchy eklerów (pędzelkiem). Zimną kremówkę ubić z pozostałym cukrem pudrem i śmietan-fixem, napełnić eklery. Krem do ptysiów : kilka najładniejszych owoców odłożyć do dekoracji. Pozostałe wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, zmiksować. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem, nadal ubijając, połączyć musem owocowym. Ptysie napełnić kremem, udekorować owocami, posypać cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witaj Zazula. Mam pewną niejasność odnośnie tego przepisu. Może jestem trochę niedzisiejsza, ale nie rozumiem tych znaczków w przepisie: &fra - cośtam. O co właściwie chodzi? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pola :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za odpowiedzi zarówno Marcinowi jak i Zazuli. Tak się domyślałam, ale wolałam się upewnić. :D Pozdrawiam Pola :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.