Skocz do zawartości

Faworki


aneta26

Rekomendowane odpowiedzi

Teresa a może zbyt grubo wałkowałaś ciasto.Placki muszą być cieniutkie.

Ja robiłam w piątek faworki ale na 1 kg mąki dałam 25 żółtek i 2 łyżki śmietany.

Do tego 1/2 szklanki piwa.Faworki były tak kruche,że w rękach się łamały.

A w ustach niebo.

Jolu czy Ty do tego co napisałaś dajesz coś jeszcze czy tylko to > mąka, żółtka, śmietana i piwo ;)

Głównie chodzi mi o spirytus i proszek do pieczenia :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faworki z tego przepisu są świetne, ciasto dobrze się wałkuje, ale trzeba je rozwałkować cieniutko, zeby byłky kruche. Moja rada, jest taka, zanim zaczniesz rozwałkowywać ciasto już do krojenia faworków, to kilka razy rozwałkuj je tak na centymetr. Złóż na pół, kilka razy uderz wałkiem, żeby sie zlepiło. znowu rozwałkój, złóż i uderzaj. Tak z pięć razy. Wtedy faworki lepiej rosną i nawet nie trzeba proszku. dla mnie najlepsze są smażone na smalcu, z jednej porcji wyjdzie ich naprawdę dużo....ja wczoraj robiłam je, ale zjadłam tylko dwa....dietka niestety, albo i stety, trzeba szykowac formę na lato ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie poczyniłam owo dzieło -czyli te cudne faworki. Już kolejny rok piekę je wg tego przepisu i za kazdym razem sa pyszne i kruchutkie .Tylko dlaczego te pyszności są takie kaloryczne ???? CHolerka :cool:))

Robi je się faktycznie dośc szybko . Z tej porcji wyszły mi 2 duże michy faworków.Dzieciaki uszczęśliwione co rusz zagladają do kuchni. :-?)))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...
  • 10 miesięcy później...
  • 1 rok później...

A ja rok temu jak robiłam na Sylwestra chruściki, zamiast śmietany dałam jogurt naturalny, bo śmietany nie miałam w lodówce, a nie chciało mi się lecieć do sklepu; wyszły pyszne i dietetyczne ;) właśnie zabieram się do tegorocznych chruścików; znów będą na jogurcie; pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.