aneta26 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 50 DAG MĄKI 6 ŻÓŁTEK 6ŁYŻEK SMIETANY 1/4 ŁYZECZKI PROSZKU DO PIECZENIA SÓL ŁYZECZKE OCTU LUB SPIRYTUSU TŁUSZCZ DO SMAŻENIA NP OLEJ CUKIER PUDER DO POSYPANIA SPRAWDZONY PRZEPIS, JUZ OD LAT Z NIEGO KORZYSTAM :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monilek26 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2006 Właśnie je zrobiłam i wyszły rewelacyjne!!! Moja babcia zawsze takie robiła i myślałam, że już nigdy nie zjem takich chruścików.... a tu takie miłe zaskoczenie - są dokładnie takie jakie jadłam w dzieciństwie u mojej babci :D :-) :-D Pozdrawiam i dziękuje za ten przepis. Chciałam jeszcze dodać, że robi je się bardzo szybko i są mało pracochłonne. Radzę zrobić z podwójnej porcji, bo znikają w zastraszającym tempie i może nic nie zostać na drugi dzień do kawki :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Chruściki zrobiłam dzisiaj,może do jutra jeszcze coś zostanie . :lol: , są bardzo kruchutkie i pyszniutkieNa jutrzejszy tłusty czwartek polecam.Pozdrawiam :wink: :wink: :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 TEŻ JE DZIŚ ZROBIŁAM ALE ZDJĘCIE NIE CHCE WEJŚĆ,wyszło mi 4 talerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaya Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Upiekłam faworki z podwójnej porcji. Ciasto musi być dość gęstedlatego mąki wyszło mi trochę wiecej. Przepis i sam efekt jest pierwszorzędny!!!!!!! Po obiedzie zniknęły wszystkie. Zimne powietrze zaostrza apetyt. Pozdrawiam autorkę Kaya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mangalena Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2008 Wlasnie skonczylam smazyc faworki ,faktycznie sa pycha ,dzieki za przepis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2008 Albo mam jakiegoś pecha albo już sama nie wiem, a może to wina mąki bo mi z tych proporcji wyszło bardzo twarde ciasto, nawet się nie dało zrobić w kulę, taka zacierka raczej. Dodałam jeszcze całe jajko, dobrą łyżkę śmietany i wlałam trochę wody a i tak chyba za twarde zrobiłam bo ciężko się wałkowało i po usmażeniu takie twardawe były, ale drugiego dnia już lepsze. :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2008 No to teraz mam dylemat :grin: ryzykować czy szukać coś innego ;) Ostatnio kupowałam faworki właśnie dlatego że mnie wychodziły twarde ;) i nie wiem dlaczego ;) Może Halinko masz rację może to wina mąki , ale jaką Wy używacie? Tak mi się chce i właśnie szykuję się żeby na niedzielę zrobić , ale jak mi znowu wyjdą jak wyschnięty chrust w lesie to się chyba załamem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2008 Kasiu użyj mąki tortowej, że przesiana musi być to wiesz. Ciasto musi mieć taką gestość jak na kluski i musi być dobrze wyrobione. Wybijam wałkiem aż ukażą się pęcherzyki, odstawiam na 1,5 godz i dalej wiesz już jak postępować. W ten sposób robię nie dodając proszku do pieczenia. Robiąc z proszkiem do pieczenia ciasto musi mieć taką samą gęstość i musi być też dobrze wyrobione i też do momentu aż ukażą się pęcherzyki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Halinko pięknie dziękuję ;) Jutro kupię śmietanę , bo dziś była ale jak mleko :grin: i do dzieła ;) Całuski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 ANETKO - upiekła , trochę mie zaskoczyły, dlaczego , ja znam faworki bardziej rozpływające się i kruche, te nie do końca są takie Może coś żle zrobiłam Przepraszam i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Teresa a może zbyt grubo wałkowałaś ciasto.Placki muszą być cieniutkie. Ja robiłam w piątek faworki ale na 1 kg mąki dałam 25 żółtek i 2 łyżki śmietany. Do tego 1/2 szklanki piwa.Faworki były tak kruche,że w rękach się łamały. A w ustach niebo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajgusia Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Przepis jest wspanialy, robi sie szybko i faworki ze palce lizac!!! Moj syn twierdzi ze ciasto jest nie slodkie i tylko cukier puder nadaje im slodkosci. Nastepnym razem sprobuje dodac cukru do ciast. Mam nadzieje ze beda tak samo dobre. Pozdrawiam, Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Agnieszko,do faworkow nie daje sie nigdy cukru,bo moga Ci sie spalic na tluszczu.Cukier puder daje im slodkosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.