Skocz do zawartości

Nalesniki Zapiekane


Dorota zza plota

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was, chcialabym sie podzielic przepisem na nalesniki zapiekane

Nalesniki zapiekane,

CIASTO

trzy szklanki maki,

dwa jajka

dwie lyzki oleju (okolo- ja daje na oko :D )

Mleko (okolo szklanki - zalezy od tego ile maka wchlonie)

szczypta cukru i troche soli (do nalesnikow wytrawnych odwrotnie do slodkich)

Make wsypac do naczynia dodac jajka, sol i cukier i caly czas ubijajac mikserem lub trzepaczka wlewac powoli mleko az do uzyskania konsystencji gestej smietany. WAZNE: Odstawic na przynajmniej pol godziny by maka miala czas sie "rozkleic". Krotko przed smazeniem dodac tluszcz i jesli sa za geste jeszcze troche mleka az beda plynne ale nie wodniste - troche gesciejsze niz smietanka kremowka. Im rzadsze ciasto tym ciensze nalesniki ale z za zadkiego ciasta sie rwa.

Patelnie posmarowac skorka ze sloninki lub odrobina oleju (tylko przy pierwszym nalesniku - reszte mozna smazyc bez tluszczu) na srednio goracej patelni. Rumienic tylko z jednej strony.

FARSZ

Pol kilo mielonego

2 cebule

2 zabki czosnku

maly sloiczek pieczarek (ale niekoniecznie)

sol

pieprz

ziola wedlug uznania

cebule, pieczarki i czosnek drobno poroic wszystko dobrze wyrobic

SOS

drobno pokrojone pomidory z puszki.

kartonik (200g)sosu pomidorowego (jak na pizze albo do spagetti)

bazylia suszona lub swieza,

tymianek

lyzeczka wegety lub kostka rosolowa

pol lyzeczki cukru

sol,

pieprz

papryka mielona

oliwa z oliwek

Wszystko wymieszac, zagrzac i doprawic.

ZAPIEKANIE

20 dkg startego sera typu gouda lub mazurski (mozna mieszac resztki)

Foremke posmarowac oliwka. Piekarnik nagrzac do 180 stopni.

Nalesniki nadziewac masa miesna tak by miala troche luzu, Zwijac w ruloniki blada strona na wierzch i ukladac scisle w naczyniu zaroodpornym. Zalac sosem pomidorowym i posypac serem.

wstawic do piekarnika na dolna kondygnacje (temperature troszke obnizyc) na okolo pol godzinki. Po 20 minutach zajrzec i erwentualnie podkrecic temperature by sie lepiej zrumienilo. jesli za rumiane przykryc folia aluminiowa blyszczaca strona do srodka.

gotowe wyjac i zajadac na przyklad z zielona salata :D

smacznego!

Z podwojnej porcji nadaje sie tez na przyjecie gosci. Gospodyni ma wiecej czasu bo mozna wszystko juz dzien wczesniej przygotowac a w dzien odwiedzin tylko nadziac i zapiec.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W tych naleśnikach nie ma nic " na oko" Robię je zgodnie z przepisem,wychodzi 15 sztuk i sa pyszne!!!!! 1,5 szklanki mąki 1 łyzka cukru 0,5 litra mleka 3 jajka 1 kopiata łyżka masła 2 szczypty soli Wymieszać wszystkie składniki mikserem z rozpuszczonym masłem i zostawić na 1 godzinę.Ponownie zamieszać ciasto i smażyć na minimalnej ilości tłuszczu.Spróbujcie są naprawdę pyszne.Jeżeli potrzebujemy do różnych farszów np. pieczarkowy - nie dajemy cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.