Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Na jednego głodomora: -1 kromka chleba -1 jajko -sól -pieprz -ketchup -ząbek czosnku -masło do smażenia Kromkę wydrążyć tak, aby pozostała sama skórka (no dobra, może zostać trochę miąższu po bokach :-)). Tak przygotowaną kromkę przyrumienić na patelni,ale bez tłuszczu. Natrzeć czosnkiem. Na patelni rozgrzać masło. Położyć na nim kromkę, w "wyskubany" otwór wbić jajko. Smażyć,aż białko się zetnie (czyli najprościej mówiąc,aż otrzymamy sadzone jajco w chlebie :D). Przełożyć ostrożnie na talerz. Posolić i popieprzyć, a ketchupem zrobić na środku żółtka kropkę, która bądzie udawała źrenicę :D Potrawa szczególnie lubiana przez najmłodszych . Zwłaszcza gdy poda im się ją pod inną jej nazwą- "bycze oko" :D Cytuj
monilek26 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Będę musiała wybróbować Twój przepis i zrobić to mojej córeczce która jest Tadkiem - niejadkiem i trudno jej dogodzić :D Cytuj
Jamaica Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Też to kiedyś przerabiałam z moim młodszym synem. Na szczęście mogę Cię pocieszyć-dzieciaki po jakimś czasie z tego wyrastają :D Postaram się w najbliższym czasie (może nawet za chwilkę...) wrzucić na forum jeszcze kilka dań, które podobają się małym grymaśnikom. Mam nadzieję,że zerkniesz tam. Może znajdziesz jakąś fajną inspirację :D Cytuj
monilek26 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Byłabym Ci bardzo wdzięczna bo pomysły na wymyślne dania dla mojego szkraba już się wyczerpały :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Ja również chętnie przyłączę się do czytania pomysłów dla małych niejadków! Cytuj
Jamaica Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Służę uprzejmie :-) Część już wkleiłam poniżej- zerknijcie na bałwanki, muchomorki i jeżyka. Są bardzo dekoracyjne i aż same się proszą o zjedzenie :D Mój szkrab przepadał też (i do dziś mu to z resztą zostało) za chałką z czekoladą, różnymi grzankami i tostami i naleśnikami na słodko. Na słodko robiłam mu również zupy- to też całkiem fajny pomysł. Wszystko to (i jeszcze kilka innych potraw) jest już wpisane, ale to jeszcze nie wszystko. Muszę tylko przejrzeć moje stare notatki z przepisami (bo daaawno już z nich nie korzystałam...) i napewno coś jeszcze dodam do tej listy. Przecież my, mamy niejadków musimy sobie pomagać :D PS. Między przepisy mogło się zaplątać kilka dań nie do końca związanych z tym tematem, ale musicie mi wybaczyć, bo kopiowałam swoje przepisy z innego forum kulinarnego i kilka przeniosłam tak "przy okazji"... A może one też Wam się spodobają? :D Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
Bernimek Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Kochana Jamaico !!! Gorąco i serdecznie dziękuję ci za te rewelacyjne przepisy !!! Jestem pod wrażeniem twoich zdolności i pomysłów kulinarnych !!! Cieszę się bardzo, że udzielasz sie na tej stronce, bo i ja coś z Twojej Wieelkiej wiedzy skubnę !!! Pozdowienia !!! P.S. Ciacho z masą z nutelli i śliwek już chłodzi sie w lodóweczce - nie mogę się doczekać ! Cytuj
Jamaica Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Bernimku, dobrze, że nie możesz zobaczyć jak się zarumnieniłam :D Dziękuję za tak wiele ciepłych słów!!! Co prawda uważam,że troszeczkę przesadzasz (w końcu nie jestem drugim Makłowiczem :D), ale i tak zrobiło mi się bardzo, bardzo, bardzo miło!!! Aha, oczywiście czekam niecierpliwie na newsy jak się udało ciasto! Buziaki świąteczne i do usłyszenia :* Cytuj
monilek26 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Jamaico Twój pomysł na "oko cyklopa" już wielokrotnie sie sprawdził :-D Moja córcia bardzo je lubi. Nie nacieram skórki czosnkiem, bo dziecko nie przepada za nim. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi