Jamaica Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT: -4 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA PONCZ: -capuccino orzechowe przygotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu w ilości dowolnej (to zależy czy ktoś woli bardziej czy też mniej wilgotne ciasta) A TAKŻE: -2 budynie orzechowe -herbatniki (około 2,5 paczki) -0,5 litra śmietany kremówki -2 opakowania "śmietan-fixu" -2-3 łyżki cukru pudru -2-3 małe saszetki capuccino orzechowego -posiekane orzechy BISZKOPT: Ponieważ z biszkoptem sprawa jest raczej jasna, ograniczę się do rozmiarów foremki :D Trzeba go upiec w tej standardowej (25x36 cm). Reszta jest chyba dla większości jasna, bo każdy kto ma choćby malutkie doświadczenie w kuchni wie co i jak. A jeśli nie...poprostu pytajcie :D Wtedy chętnie rozwieję Wasze wątpliwości :D JESZCZE WIELE PRACY PRZED TOBĄ... :D Biszkopt nasączyć capuccino. Budynie przygotować zgodnie ze wskazówkami producenta. Ja daję odrobinkę mniej mleka. Wolę mieć pewność,że będą gęste. Budynie lekko przestudzić. Z akcentem na "lekko" :-) Muszą być bowiem wciąż bardzo ciepłe! Takie ciepłe budynie wylać równomiernie na biszkopt i rozsmarować ewentualne nierówności. Na budyniu (wciąż ciepłym) ułożyć jeden przy drugim herbatniki. Dopiero teraz zostawić do całkowitego wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem i "śmietan-fixami" na sztywno. Pod koniec ubijania dodać capuccino w proszku. Kremówkę rozsmarować na herbatnikach. Obficie posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna 25 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Mam pytanie co do budyni z jakiej firmy są i w jakich sklepach można je dostać. ciasto wygląda na smakowite i chciałabym je zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Oj, znam ten ból kiedy nigdzie nie można znaleźć budyni o niezbyt tradycyjnych smakach (jak orzechowy czy kokosowy)... Sama musiałam pilnie szukać! Ostatecznie znalazłam takowy firmy Gellwe w Lidlu. Jeśli jednak nie będziesz miała tyle szczęścia i nie uda Ci się kupić budyniu o tym właśnie smaku, śmiało możesz zamienić go na inny! Sama pomyśl- czekoladowy budyń, takież capuccino i tarta czekolada na wierzch... I pyszne ciasto jak się patrzy :D Życzę powodzenia w poszukiwaniach i w modyfikacjach ciacha!!! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystyna9 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Piekłam to ciast. oczywiście z budyniem orzechowym (firmy GELLWE). Dla mnie bomba. I wcale nie wymaga tak dużo pracy jak straszy Jamaica, a jaki efekt!!!. Na Wielkanoc będzie chyba powtórka z rozrywki, bo jest przepyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Według mnie też wydaje się być pyszne.Na pewno zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Uwielbiam orzechowce . Dzięki Jamaica za przepis. Ciasto jest pyszne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela52 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Jamaica dzieki za super przepis.Ja i moja rodzinka uwielbiamy ciasta z orzechami. Goraco pozdrawiam :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Ja też zrobię go na święta bo widzę ,że to nie jest wcale dużo pracy,przecież tutaj nic się nie ukręca a sam budyń i ubicie kremówki to migiem ,dzięki za super przepis Jamaica. POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRZEDŚWIĄTECZNIE ELA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 a czy można capuccino czymś zastąpić bo ja kawy nie lubię i nie piję :grin:??: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sunnienka Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jamajeczko, a ja proszę cię, byś wpadła czasem na Wielkie Żarcie, wszyscy tam za tobą tęsknią :razz:). Pozdrawiam i gratulują świetnych przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.