Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
aneta26

Majowe Grillowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepsza rzecz z grilla jaką jadłam to grillowane banany! Przepis jest banalnie prosty, bo poprostu kładziesz na grill banana w skórce, opiekasz aż do zbrązowienia tejże skórki, po czym przekręcasz go na drugą stronę i też czekasz aż skórka zbrązowieje. Każdemu rozdaje się zgrillowane banany na własny, prywatny talerzyk, podsuwając różne smakowite dodatki do polania- sos czekoladowy, ajerkoniak, miód... Zajada się je oczywiście bez skórki :D Są bardzo fajne na deser, a dla dzieci (które z reguły z dużym dystansem podchodzą do potraw mięsnych) mogą nawet stanowić główny punkt programu :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aha, jako dodatek do potraw można też serwować pyszne kanapki z masłem czosnkowym. Chyba nie ma nic prostszego do przygotowania. Miękkie masełko miesza się z uprzednio zmiażdżonym czosnkiem (ilość według) upodobań, ewentualnie doprawia ulubionymi ziołami i taką mieszanką solidnie smaruje się cienkie kromki pieczywa. A potem fruuu na grilla :D Dla mnie to poprostu niebo w gębie :D To znaczy w buzi, chciałam powiedzieć :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedna propozycja-grillowany ananas. Najpierw robisz marynatę, do której porzebujesz 0,5 szklanki oleju, pół łyżeczki sproszkowanego chili i 2 łyżeczki miodu. Wszystko to mieszasz, smarujesz tym plasterki ananasa z puszki i grillujesz z obu stron. Świetny dodatek do wszelakich mięs, szczególnie do kurczaka. I sorry,że ja Ci same bezmięsne dania proponuję, ale w moim domku to mój mąż jest mistrzem ceremonii przy grillu i nawet nie pozwala mi dotknąć mięsa, które ma zamiar przyrządzić :D Mogę się wykazać tylko przy dodatkach :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja bym proponawał Ci zrobienie ciekawej "glazurki" do mięsa...przepisu Ci nie podam aczkolwiek zasugeruje użycie miodu, musztardy i ketchupu...pokombinuj robiąc taka kombinację, wiesz najlepiej jak sie robi na "oko", pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jamaico jestem pełna podziwu dla Twoich pomysłów na te wszystkie potrawy :D Twoje przepisy są super. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Tymi owocami z grila po raz kolejny mnie miło zaskoczyłaś. Zbliża się długi weekend i jeśli tylko pogoda dopisze to je wypróbuje :D Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się,że Ci się spodobały :-) Ach, gdyby pogoda dopisała... Sama chętnie przypomniałabym sobie smak tych pyszniości :D Trzeba mieć nadzieje,że będzie ładnie i grillowanie się powiedzie :D A tak przy okazji...pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam cos do grilla: kapusta kiszona z dodatkiem majonezu (proporcja: na 1/2 kg kapusty ok 2,3 łyżki majonezu) U nas rewelka bez zbędnej zabawy :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podczas długiego weekendu udało mi się wypróbować kilka tutejszych pomysłów. Wszyscy byli zachwyceni bananami z grilla - trzeba przyznać, że były rewelacyjne. Zajadaliśmy je z dodatkiem kremu czekoladowego i ajerkoniaku - pychota. Próbowałam też kanapeczek czosnkowych, a że przepadam za czosnkiem to nie muszę pisać, że mi smakowały... :-D Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio dowiedziałam się od naszej Forumowiczki, że można grillować też cukinię. Wystarczy ją obrać ze skórki (gdy jest starsza to wybrać pestki), pokroić w plasterki, skropić przyprawą w płynie (Maggi), dać na grila i ... grillować :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co do sałatek do potraw grilowanych to ja bym polecił różnego rodzaju surówki z kapusty np. (także coś w stylu sałatki colesław) - wypróbowane :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio jadłam oscypki z grilla - "niebo w gębie". Bardzo smakują mi też grillowane pieczarki i cebulka. Osobiście do każdego grilla robię taki sos: 1 świeży ogórek 2 - 3 ząbki czosnku na oko śmietanę i jogurt naturalny (pół na pół) sól, pieprz, koperek, bazylia Ogórka starkować na najmniejszych oczkach i solidnie odsączyć, dodać przeciśnięty przez praskę bądz starkowany czosnek, wymieszać ze śmietaną i jogurtem, a następnie dodać pozostałe składniki. Sos ten również pasuje do pieczonych mięs. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, Zuziorku zrobiłam ostatnio kapustę kiszoną z majonezem, którą polecałaś do grilla - bardzo nam smakowała - to coś innego znowu i do tego bardzo szybkie w wykonaniu ;)

Dziękuję za przepis i serdecznie Cię pozdrawiam :)

post-8-1243531470_thumb.jpg post-8-1243531479_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja również jako sałatkę mogę polecić takie z kapusty jak np colesław . Na forum padł też pomysł sałatki greckiej na grilla,ale nie wiem czy to dobry wybór... Kwestia gustu oraz smaku.

Edytowane przez Grillcenter_pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.