Skocz do zawartości

Cytrynówka


Anna22

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy juz przypadkiem takiego napitku tu nie ma ale piłam ostatnio , smakowała mi dostałam przepis.

Wczoraj zaczęłam produkcję własnej.

Oto przepis:

3-4 cytryny w zależności od wielkości

40 dag cukru

0,5l spirytusu

0,5 do 0,7l wody /to zależy jaka moc chcemy mieć/

Cytrynę obieramy ze skórki i wycinamy z niej białą część.

Żółciutką część skórki należy zagotować razem z cukrem i wodą.

Studzimy , letnie mieszamy ze spirytusem i odstawiamy na 7 dni.

Jest dość słodka o bardzo przyjemnym aromacie , delikatnym kolorku cytryny ale i moc swoją ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy później...

ja robiłam troszkę inaczej biorę 1 cytrynę obieram ze skóry, ziarenka kawy (około15-20 szt) wbijam w cytrynę.Wkładam cytrynę do słoja wsypuję 15 łyżek cukru zalewam 1 litrem czystej wódki. Odstawiam na 4-6 tygodni, co jakiś czas potrząsam słojem żeby się cukier rozpuszczał. Zlewam do butelki. Ma taki fajny posmak kawy i świetnie się pije jak soczek, :oops: tylko później coś dzieje się z nogami :roll: ze skórką robiłam po raz pierwszy, ale mi się skórka odbija więc teraz robię bez skórki pozdrawiam

post-3146-1178824282_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

:roll: A ja to jeszcze inaczej robię.Nazywam ją wódeczką kawowo-cytrynową.Trzy średniej wielkości cytrynki sparzam wrzątkiem,dodatkowo szoruję szczoteczką,robię małe nacięcia i w każdą z nich wciskam około 35 ziarenek kawy.Jest troszkę z tym zabawy ale warto (i poza tym ślicznie to wygląda w słoju).W 0,5 l przegotowanej wody lekko wystudzonej rozpuszczam 1 szklankę cukru i wlewam 0,5 l spirytusu.Wlewam do dużego słoja i wkładam te nadziane cytryny.Odstawiam na około 3 tygodnie co jakiś czas potrząsając słojem.Dodatkowo ładnie ten trunek wygląda na półce w kuchni(każdy z naszych znajomych go zauważa)Pozdrawiam wszystkich i bardzo się cieszę że znalazłam takie fajne forum.Już pare przepisów sprawdziłam i jestem bardzo zadowolona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

A oto mój przepis na cytrynówkę: 1l spirytusu 1,5 l wody 9 cytryn 2 szk cukru 2 łyżki miodu Cytryny sparzyć w gorącej wodzie, odkroić dupki, przekroić na pół, dodać wodę przegotowaną, cukier, miód, wymieszać, zalać spirytusem i zostawić na dobę. Po dobie wycisnąć cytryny, wyrzucić skórki i zostawić na następną dobę. Przelać do butelek przez gazę. Szybko, łatwo i smacznie :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...
Gość jedzący

ja mam taki przepis:8 cytryn,0.5 szklanki miodku,0.5 szklanki cukru,1l spirytu.cytrynki parzymy,obieramy ze skórki do słoja,zalewamy spirytem i na 24h odstawiamy.po tym czasie miodek +cukier+0.5l letniej przegotowanej wody i mieszamy do rozpuszczenia.potem wyciskamy cytryny i dolewamy spiryt bez skurek.potem dajemy tyle wody aby wyszło 2.5l cytrynóweczki i w sumie następnego dnia jak się przegryzie mozna śmiało zapodawać.wersja druga to 4 cytryny,2 duże pomarańcze i o połowe mniej cukru i miodku,procedura jak wyrzej a smak wychodzi bardzo ciekawy.jednocześnie czuć cytryne i pomarańcze co daje bardzo ciekawy efekt.no wiec do roboty bo świeta tuż tuż

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...
Gość Piotrek Sabak

Oj wydaje mi się że jeszcze inaczej.

Ja robie według starego przepisu.

SKŁADNIKI

6 cytryn

3/4 szklanki cukru

1L spirytusu około 90%

1 szklanka wody

Przepis

Umyć cytryny w ciepłej wocie. Obrać je delikatnie ze skórki, tak aby nie zdrabać białej części (bardzo cieniutko). Przegotować obrane żółciutkie, cieniutkie skurki wraz z cukrem w 1 szklance wody. gdy całość się już połączy i ostygnie do około 40*C wlać soko ze wszystkich cytryn. Calość powinna wynosić mniej więcej 1L-1.2L. Mieszankę tą odcedzamy od skórek. Całość mieszamy wraz z 1L czystego spirytucu. Powinno powstać nam łącznie 2-2.2L wódki. Następnie odstawiamy na 3 dni w jakieś ciemne miejsce. Po odczekaniu tego czasu najlepiej włożyć wódeczke do zamrażadki na około 12h aż się zamrozi. Spokojnie, spokojnie, szklana butelka nie pęknie ponieważ alkochol się nie zamraża.

Najlepiej podawać w postaci zmrożonej. Butelka wygląda pięknie ponieważ jest zmrożona. Aromat i smak jest naprawde wyśmienity, warto się troszkę namęczyć by potem rozkoszować się jej delikatnym smakiem.

UWAGA!

Jest do zdradliwy trunek poniwać jego wysokoprocentowość i delikatność w picu może doprowacić do szybkiego upicie ;) POZDRAWIAM I PROSZE O OPINIE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.