Skocz do zawartości

Żurawinówka


zazula226

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: - 8 szklanek żurawin - 1 litr spirytusu - 1/2 litra wody - 1 kg cukru - 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: Żurawiny przekręcić przez maszynkę, wlać do słoja. Dodać 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra wody. Odstawić na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach odcedzić(przecisnąć przez gazę) dodać do uzyskanego płynu 1 kilogram cukru, 1/2 litra spirytusu i cukier waniliowy, wymieszać i delikatnie zagotować. Wlewać do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żurawiny jak najbardziej surowe, a co do obróbki, to wręcz przeciwnie... obróbka owszem, ale najlepiej mrożenie, jeżeli żurawiny zebrane są przed pierwszymi przymrozkami, to wskazane jest wrzucić je na noc do zamrażarki, i dopiero rano rozmrozić i czynić co należy dalej. a jeżeli są zebrane już po 1-wszych przymrozkach, należy już sobie głowy nie zawracać i robić według przepisu. pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.