Skocz do zawartości

Fantazja Orzechowo-truskawkowa


siula

Rekomendowane odpowiedzi

CIASTO: 6 jajek 18 dag cukru mały cukier waniliowy 8 dag mąki tortowej 3 dag mąki ziemniaczanej 10 dag mielonych orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA: 250g jogurtu truskawkowego 250g serka waniliowego lub naturalnego 25 dag truskawek 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żeltyny 0,5 l śmietany kremówki 2 śmietan fixy 5 dag orzeszków pistacjowych WYKONANIE: Z podanych składników sporządzić ciasto biszkoptowe,piec w formie o wymiarach 25x36cm w teperaturze 180 stopni przez 25 minut.Pozostawić do ostudzenia.Z truskawek odłożyć 10 najładniejszych.Resztę pokroić na mniejsze kawałki,posypać cukrem i pozostawić do puszczenia soku.Jogurt z serkiem utrzeć na gładką masę,dodać truskawki wraz z sokiem.Wymieszać.Do masy truskawkowej dodawać partiami rozpuszczoną w filiżance gorącej wody żelatynę.Masę pozostawić do częściowego zgęstnienia.Śmietanę ubić ze śmietan fixami i dodać do masy truskawkowej(ja to robię robotem ustawionym na średnich obrotach dodając śmietanę partiami do masy truskawkowej).Gotową masę rozłożyć na biszkopcie.Odłożone truskawki przekroić na pół i ułożyć na masie.Orzeszki pistacjowe drobno posiekać i posypać wierzch ciasta.Włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki i gotowe.Życzę smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.