Jola_A. Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2006 Poszukuje przepisu na cos w rodzju chleba, u nas nazywa sie to kaszak. Robi sie go z kaszy gryczanej , ziemniakow(prawdopodobnie) i z czegos jeszcze, ale nie wiem co tam dokladnie w tym jest, zawija sie to w ciasto i piecze w blaszce tak jak chleb. Jesli ktos posiada taki przepis to bede wdzieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Och, Jola, żar się z nieba leje a Ty mnie zmuszasz do klepania przepisu ! To oczywiście żart. Mam przepis, a nawet dwa. Proszę bardzo ! To w podziękowaniu za serek do żurku wielkanocnego. Placek drożdżowy z kaszą gryczaną Ciasto: 1 szklanka mleka 1 żółtko + 1 całe jajo 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru sól do smaku Zrobić rozczyn z drożdży, mleka /troszkę/ i cukru. Resztę ciepłego mleka roztrzepać z jajami, cukrem i solą. Jajka połączyć z rozczynem, dodać mąkę - wymieszać łyżką, dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać, a natępnie wyrobić ręką. Odstawić do wyrośnięcia. Farsz: 6 ziemniaków 30 dkg sera białego 1 szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, Vegeta, usmażona cebulka Ziemniaki ugotować i ugnieść. Kaszę ugotować osobno na sypko z dodatkiem Vegety i tluszczu. Połączyć wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozciągając w rękach / nie wałkować/ zrobić 2 placki. Ułożyć w blaszce : placek - farsz - placek. Pozostawić chwilę do wyrośnięcia. Upiec. Pieróg z kartoflami i kaszą ciasto: 0,5 kg mąki 3 dkg drożdży 1 dkg cukru 1/4 l mleka 2 żółtka 1 jajo 8 dkg tłuszczu, sól nadzienie: 1 kg ziemniaków 15 dkg kaszy gryczanej 20 dkg cebuli 10 dkg smalcu masło i sól do smaku Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 dkg mąki, kilka łyżek mleka i pozostawić w cieple pod przykryciem. Gdy wyrośnie dadać jaja, resztę mąki, lekko wyrobić łyżką a później ręką. Pod koniec dodać rospuszczony tłuszcz, wyrobić aż do ukazania się pęcherzyków, przykryć sciereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ziemniaki zalać wodą, ugotować, odcedzić i natychmiast utłuc na miazgę, dodać kaszę gryczaną na wpół upieczoną, sporo cebuli zrumienionej na smalcu na żółty kolor, stopione masło, sól, pieprz i wyrobić. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Jeden placek wyłożyć do natłuszczonej blaszki, na to nadzienie, przykryć drugim plackiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. Podawać na gorąco /lub na zimno/ polane masłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 17 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2006 och Ali dziekuje bardzo bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.