Skocz do zawartości

Rurki Półfrancuskie


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 25 dkg masła lub margaryny 25 ml kwaśnej śmietany Masa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki tortowej 3 żółtka 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 25 dag masła Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę i wyrobić. Schłodzić w lodówce, rozwałkować i pokroić w paski. Nawijać na metalowe rurki i piec na blaszce w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Budyń wymieszać z mąką i cukrem, wlać odrobinę mleka, utrzeć na gęstą masę, dodać żółtka, rozetrzeć, dodać jeszcze trochę mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niego masę budyniową. Ugotować budyń, wystudzić i utrzeć z masłem. (Najlepiej zrobić budyń w garnku do gotowania mleka, nie zrobią się grudki i nie trzeba się martwić, że się przypali.) Wystudzone rurki nadziewać masą przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego!! :mrgreen:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witaj Polu! Robię identyczne rurki. Do ciasta dodaję jeszcze cukier waniliowy. Nadziewać je można jeszcze bitą śmietaną, kremem do napoleonek lub do karpatki. A może ktoś ma jeszcze inne pomysły na krem do rurek ? :wink: Pozdrawiam. Renata :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypomniałyście mi dzieciństwo,jak mama piekła nam babeczki i rurki kruche,nadziewała bitą śmietaną i były polane polewą.A ja jeden raz robiłam ale z kruchego ciasta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,ja mam inny ale też sprawdzony przepis na rurki.Podam ,może ktoś skorzysta. 1 margaryna 3 szkl mąki 1 szkl kwaśnej śmietany 2 żółtka 2dag drożdży cukier waniliowy Jeżeli chodzi o krem to ostatnio na sylwestra nadziewałam je kremem z galaretką,jest dobry bo można dowolnie zmieniać kolor.Przepis jest na forum przy moim placku o nazwie dziwak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dawno tu nie zaglądałam! ;) Nie mam pojęcia, czy mozna jakoś inaczej. Ja kupiłam te foremki do rurek i korzystam z nich stale ilekroć dzieci poproszą o te ciastka. Ale pewnie można jakoś inaczej też.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Basiu, to nie jest ciasto takie jak na faworki, ono jest o wiele luźniejsze. no i sporo w nim śmieany, a w takim na faworki jest jednak dużo mniej tłuszczu i smietany także. Pewnie tłuszcz bardzo by się pienił.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.