Skocz do zawartości

Sernik Z Gotowanym Budyniem


Rekomendowane odpowiedzi

1 1/2 kg twarogu 1/2 l mleka 15 dag rodzynków 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem 8 jajek 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do blaszki Ser dwukrotnie zemleć, ugotować budyń w tej ilości mleka która jest podana w przepisie, ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystkie składniki wymieszać, ( pamiętać żeby dodać masło i proszek do pieczenia ) i miksować na wolnych obrotach. Masę serową wylać do natłuszczonej i posypanej obficie bułką tartą blaszki o wymiarach 25x 40 cm albo do tortownicy o wymiarach 30 cm. Piec w temp. 160*C przez 70- 80 minut. ina12

post-2336-1172243063_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sernik ten piekę w tortownicy 30 cm. Jest puszysty, lekko wilgotny. a żeby nie opadł to zawsze każdy sernik studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Obecnie nie mam aparatu, wpierw miał mąż na wycieczce, teraz pożyczyłam z rodziny na wczasy zagraniczne. Jak bedę miała aparat porobię zdjęcia moich wypieków i dołaczę i w ten sposób nadrobię moje zaległości. ina12

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc później...

Ina, piekę Twój sernik. Właśnie siedzi w piekarniku. Mam jednak obawy czy dobrze go zrobiłam. Kiedy się czyta przepis wszystko wydaje się jasne, gorzej kiedy przyjdzie do realizacji. Wątpliwości pojawiły się przy budyniu- czy należy go ugotować zgodnie z przepisem czyli użyć 1 l mleka i dodatkowo dodać do sera jeszcze 0,5 l ? W składnikach nie ma mowy o mleku potrzebnym dodatkowo i nie wiedziałam. Ostatecznie ugotowałam budyń na 1 l mleka i dałam do masy jeszcze te pół l. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ali ja widzę ten sernik jako nie udany. Dwa budynie trzeba ugotować w 1/2 l mleku. Według przepisu to wiadomo że z 1/2 l mleka odlać trochę mleka do rozpuszczenia budyni, resztę zagotować wlać rozpuszczone budynie i ugotować je. Ja jednego razu też się pomyliłam, zamiast ugotować budynie w 1/2 l mleka to ja ugotowałam w 1 l mleka. Sernik był naprawdę dobry tylko częściowo oddzielało się trochę płynu podobnego do wody i w tym przypadku nie było by tak źle jakbyś zrobiła. Uważam że jak ugotowałaś budynie z 1 l mleka i jeszcze dodałaś 1/2 l mleka że ten sernik jest kompletnie nie udany. Ali daj znać, jestem bardzo ciekawa czy on się piekł w piekarniku czy gotował? Pozdrawiam i czekam na wiadomość.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ina, po pierwsze popraw koniecznie przepis. Napisz, że budynie ugotować w 1/2 l mleka, bo skoro napisałaś że ugotować wg przepisu, to wtedy można myśleć, że skoro 2 budynie i wg przepisu czyli normalnie - na 2 budynie zużywa się 2xo,5 l czyli w sumie litr! Proszę, popraw przepis, bo zmyli on jeszcze wiele osób /choć może po moich doswiadczeniach już będzie wiadomo/. A teraz o serniku. Wyrósł ładnie, faktycznie trochę się gotował /aha, piekłam dłużej jakieś 20 min. i włączyłam nawet termoobieg/, potem troszkę opadł, nie za dużo, no ale mokry strasznie, spód wyszedł okropny, bowiem bułka w połączeniu z mlekiem które wypływało chyba, przeistoczyła się w papkę, a ta została przyklejona do blaszki. Poza tym sernik mokry okropnie, na desce wypływała z niego woda nadal i jest bardzo mokry. Ale w smaku dobry, trochę za mało słodki - myślę, że część cukru wypłynęła z tą woda. W każdym razie spodziewałam się czegoś znacznie gorszego. Upiekę go jeszcze raz a w przepisie na czerwono zaznaczę, że te 1/2 l mleka to do budyniu i tyle, ani grama więcej. Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ali poprawiłam, Ty naprawdę żle zrozumniałaś. Jeżeli by miało być dodatkowo dodane 1/2 l mleka, to ja napisałabym w sposobie wykonania. Mogłam w sposobie wykonania napisać tylko ugotować budyń i nie dodać według przepisu a przez to teraz mam wyrzuty sumienia. Prosiłam Ciebie o odpowiedź bo myślałam że wogóle nie będzie się nadawał do jedzenia. Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ina, nie przejmuj się, ja wiem doskonale, że czasem dla osoby, która zna przepis wszystko wydaje się jasne, a dla kogoś kto robi po raz pierwszy już nie. a ja mam coś takiego, że kiedy robię coś nowego staram się robić dokładnie jak to jest napisane /hehehe, czasem jak ja to czytam/ i wtedy wyłączam logiczne myślenie, bo gdybym pomyślała... Przecież to nie był pierwszy wypiek w moim życiu, a nie ma co gadać, postąpiłam jak bezmózgowiec i już. Ale wszystko skończyło się prawie dobrze, sernika już prawie nie ma - zjedzony, a najwięcej skonsumował mój syn, który jest wielbicielem tego ciasta i jedyne zastrzeżenie jakie miał, to że za mało słodki. Ale narobiłam zamieszania, przepraszam. Pozdrawiam Cię serdecznie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam! Czytając ten przepis też bym ugotowała budynie według przepisu na opakowaniu i dolała 1/2 l mleka do sernika dobrze że przeczytałam Wasze komentarze to uniknę pomyłki :roll: Też nigdy nie piekłam sernika z budyniem gotowanym może dlatego zle zrozumiałam pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Pierwszy raz tak mi urósł sernik :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jeden minusik ale to z mojej winy bo robiłam z kilograma sera i nie zmniejszyłam składników.Sernik po ukrojeniu kawałka trochę się rozpływa ale i tak jest pyszny polecam i następnym razem zrobię z półtora kila sera.

:D Pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.