Jolcia Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Z pewnością już jest wiele przepisów na babeczki ale uważam , że ten jest super. Składniki: -1/2 kg mąki Typ 650 -12 dag smalcu -12 dag margaryny Kasi -3 żółtka -3 łyżki gęstej śmietany -10 dag cukru pudru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zarobić na stolnicy. Wyjdzie gładkie ciasto. Wylepiać nim cienko foremki. UWAGA Foremki muszą być idealnie suche. Najlepiej umyć je dzień wcześniej. Foremek nie smarujemy. Z tej porcji wychodzi 60 babeczek. Piec ok 10-15 minut w 170 C. Po upieczeniu obrócić do góry dnem ,puknąć i ładnie wyjdą. Następnie wyklejać dalej i nie smarować. Babeczki można wypełniać dowolnie. Ja na spód daję odrobinę dzemu wiśniowego, na to swojski krem budyniowy, owoc np winogron, malina,kawałek brzoskwini i polewam sosem toffi. Przepis ten dostałam od doświadczonej kucharki i jestem z niego bardzo zadowolona. Myślę że ktoś go wypróbuje. Smacznego. Puste babeczki można mrozić, są potem jak świeże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Zrobię je z pewnością. Wreszcie użyję foremek, które leżą bezczynnie już kilkanaście lat. Mam swój przepis na babeczki, ale ten mi się bardziej podoba, bo wiem, że z dodatkiem smalcu wyjdą super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 17 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Ali spróbuj a nie pożałujesz. W mojej rodzinie babeczki są uwielbiane. W pracy zresztą też , bo ja każdą nowość zanoszę koleżanką do spróbowania. Pozdrawiam. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosewik Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Co to znaczy "mąka typ 650" ? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 17 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Na każdej mące pisze jaki typ. Tortowa ma 450 np. Oznacza to zawartość glutenu . Do kruchych ciast najlepsza jest właśnie ta 650. Jest to zwykła mąka pszenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Jolcia zrobiłam te babeczki rzeczywiście idealnie wyskakują z foremek,napełniłam je kremem z kaszy manny i udekorowałam owocami bardzo wszystkim smakowały zwłaszcza dzieciom dziękuję za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aida Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Małe sprostowanie typ mąki nie oznacza zawartości glutenu tylko popiołu, tzn ile pozostanie w tyglu niepalnych składników po spaleniu próbki mąki w specjalnym piecu. Im wyższy typ tym więcej popiołu co oznacza, że w mące jest większy udział zewnętrznych części ziarna. Razowa ma typ 2000. Do wypieków kruchych ciast zasadniczo gluten nie jest nam potrzebny. To tyle mądrowania się 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Właśnie robiłam babeczki na urodziny męża :D .Może ktoś się skusi :-P Dodatkowo wyklejałam maleńkie foremeczki,kładłam po kawałku orzecha, karmel płatki midgałów i zygzaczki z polewy.Były super :-P . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość langusta Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 A czy te babeczki można zrobić w papierowych foremkach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Nie wiem czy papier nie jest za miękki i czy da się wylepić. Innej przeszkody nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.